« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
1925. - 2010.

Umro akademik Vladimir Devide

Devide je najzaslužniji za početak znanstvenog rada na matematičkoj logici u nas, a bio je i najpoznatiji proučavatelj japanske kulture u Hrvatskoj

Vladimir Devide
Vladimir Devide (Wikipedia)
Više o

rijeka Korana

Vladimir Devide, ugledni matematičar, japanolog i književnik, preminuo je jučer, 22. kolovoza u Zagrebu u 86. godini života, izvjestili su danas iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji je Devide bio redoviti član u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

Vladimir Devide rođen je u Zagrebu 1925., maturirao je na Realnoj gimnaziji 1944., a diplomirao 1951. na Građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Zagrebu. Doktorsku disertaciju iz područja matematičkih znanosti obranio je 1956. na PMF-u. Od 1951. do 1957. bio je asistent i docent na Katedri za matematiku Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu, od 1958. bio je docent, pa izvanredni i redoviti profesor te predstojnik Katedre za matematiku Fakulteta strojarstva i brodogradnje, sve do umirovljenja 1990. godine kada je izabran i za professora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu.

U znanstvenom radu u matematici bavio se matematičkom logikom i zasnivanjem matematike, teorijom skupova, apstraktnom algebrom i geometrijom u višedimenzionalnim euklidskim prostorima. Najzaslužniji je za pokretanje znanstvenog rada na matematičkoj logici u nas. Objavio je prvi udžbenik iz matematičke logike na hrvatskom, a njegovi kolegiji "Matematička logika" i "Turingovi strojevi i rekurzivne funkcije" na postdiplomskom studiju zagrebačkog PMF-a prvi su takvi kolegiji u Hrvatskoj.

Osnovao je te niz godina vodio Seminar za osnove matematike Instituta za matematiku Sveučilišta u Zagrebu, čime je pridonio da se veći broj mladih matematičara u Hrvatskoj usmjeri na područja matematike koja su bitna u informatici, računalnim strojevima i kibernetici.

Vladmir Devide objavio je 41 znanstveni rad iz područja matematike u domaćim i inozemnim časopisima, o kojima je u američkim, njemačkim, francuskim i ruskim matematičkim časopisima objavljeno više od 120 prikaza. U hrvatskim i inozemnim knjigama i časopisima objavio je oko 300 stručnih i popularnih članaka iz područja matematike.

Akademik Devide bio je najpoznatiji promicatelj i proučavatelj japanske književnosti, kulture, povijesti i umjetnosti u Hrvatskoj. Objavio je 17 knjiga poezije, esejistike i prikaza s područja japanologije, te primio 10 uglednih nagrada na međunarodnim natjecanjima haiku poezije. Neke su njegove knjige vrlo povoljno ocijenjene u nas i u inozemstvu, među ostalim i od japanskoga Dvora.

Bio je, među ostalim, član Association for Symbolic Logic u SAD-u, Društva hrvatskih književnika i P.E.N.-a.

Za svoj umjetnički i znanstveni rad dobio je brojna priznanja: Orden rada sa zlatnim vijencem, Nagradu "Ruđer Bošković" za znanstveni rad na području matematičkih znanosti, Odlikovanje Vlade Japana Zuhosho (Svetoga blaga) za zasluge u razvitku prijateljskih odnosa Japana i Jugoslavije na području kulture, Državnu nagradu Republike Hrvatske za životno djelo iz područja prirodnih znanosti i mnoga druga.

Posljednji ispraćaj akademika Vladimira Devidea bit će u četvrtak, 26. kolovoza u 13,20 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj. (hina/metro-portal)

23.08.2010. 17:26:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh