« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
1970. - 2010.

Umrla akademska slikarica Izabela Šimunović

Izabela Šimunović je od 1991. izlagala na stotinjak samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i svijetu

(saatchi-gallery.co.uk)
Više o

Izabela Šimunović

Mlada hrvatska slikarica Izabela Šimunović umrla je u ponedjeljak poslijepodne u Zagrebu nakon duge i teške bolesti.

Izabela Šimunović rođena je 1. lipnja 1970. godine u Zagrebu. Završila je Školu primjenjene umjetnosti i dizajna, te upisala studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Grafiku je 1995. diplomirala u klasi profesora Frane Para. Bila je na brojnim studijskim putovanjima.

Od 1991. izlagala je na stotinjak samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i svijetu; u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Grožnjanu, Krku, Ljubljani, Londonu, Grazu, Sofiji, Beču, Milanu, Perugi, Firenzi, Dartingtonu (Velika Britanija), Palo Altu (California), Hamilton-Victoriji, Canberri, Melbourneu (Australija), Genevi i drugdje.

Autorica je mnogobrojnih scenografija u europskim nacionalnim kazalištima, festivalima i televizijskim kućama: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Kazalište Gavella, Teatar I.T.D., Slovenska nacionalna opera u Ljubljani, Bloomsbury Theatre London, Dartington International Summer Festival, Dubrovačke ljetne igre, Splitske ljetne igre, HTV, OTV i druge.

Koautorica je nekoliko bibliofilskih izdanja i suradnica poznatim književnicima, redateljima i glazbenicima.

Za svoja likovna ostvarenja nagrađena je s više nagrada i priznanja. Sudionica je brojnih likovnih radionica, kolonija i simpozija. Radovi Izabele Šimunović nalaze se u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i svijetu. Bila je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

Izabelini prijatelji i štovatelji i brojni likovni umjetnici oprostit će se od nje sutra, u srijedu, 31. ožujka u 20,00 sati u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

Izabelini kolege likovni umjetnici, prijatelji i štovatelji organizirali su humanitarnu prodajnu izložbu koja će se otvoriti u srijedu navečer u 20 sati u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika na kojoj su se trebala prikupiti sredstva za njezino liječenje. Nažalost, njezina je smrt to prekinula, pa će izložba biti komemorativna.

Ispraćaj Izabele Šimunović po njezinoj izričitoj želji bit će u krugu rodbine i najbližih prijatelja. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 12:20:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh