« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Umirovljenici razmatraju ostanak u koaliciji

HSU odlučuje o ostanku u vladajućoj koaliciji

(Dragan Matić, CROPIX)
Više o

HSU

,

Silvano Hrelja

Središnji odbor Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) počeo je jutros sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda - ostanak ili odlazak iz vladajuće koalicije.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja sinoć je najavio da će umirovljenici izaći iz koalicije budući da, kako je rekao, nije poštivan dogovor o načinu obračuna poreza od tri posto koji je vlada dogovorila s koalicijskim i socijalnim partnerima u sklopu rebalansa državnog proračuna.

Sjednica Odbora zatvorena je za javnost, a izjave se ne očekuju prije podneva.

S druge strane Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) u priopćenju ističe da je šokiran neprihvatljivim i manipulativnim ponašanjem ministra financija Ivana Šukera, koji nastoji tzv. krizni porez od tri posto za umirovljenike i radnike primijeniti na puni iznos neto mirovine, odnosno plaće.

"Umjesto da se drži načelnog dogovora sa sindikatima i umirovljeničkim udrugama, ministar Šuker sramotno odustaje od načela socijalne pravde i pokušava prevariti hrvatske radnike i umirovljenike", navodi se u priopćenju iz SUH-a.

Žele umirovljenike prikazati dementnima

"Nelogično je i neshvatljivo da ministar nastoji prikazati kako je dogovoreno oporezivanje cijeloga iznosa neto mirovina svih umirovljenika i plaća svih radnika koji dobivaju više od 3000 kuna. Time bi se, primjerice, umirovljeniku s 3010 kuna mirovine oduzelo 90.3 kune, te bi on pao ispod 3000 kuna, na 2919.70 kuna. Bi li takvim umirovljenicima ministar Šuker nekim novim zakonom nadomjestio bespravno oduzeti dio", pitaju iz SUH-a. Iz SUH-a ocjenjuju da se ministar Šuker ne ponaša kao predstavnik demokratske vlade u demokratskoj državi, već panično pokušava poniziti, prevariti i uvrijediti umirovljenike i radnike i njihove predstavnike prikazati neodgovornima i dementnima.

Izvor: Hina

24.07.2009. 12:00:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh