« Film
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
FAK PREPORUKE

Ultimativna preporuka: Život drugih

Ovakvi se filmovi kriomice prikradu, tajnoviti, neprimjetni i nepoznati sve dok, kao hitac iz sjenke, ne pogode ravno u srž hladnom realnošću neušminkane svakodnevice

Život drugih oduševljava FAK-ovce
Život drugih oduševljava FAK-ovce (Arhiva)
Više o

Život drugih

,

FAK preporuke

Postoje filmovi o kojima se mnogo priča. Filmovi razvikanih redatelja koji upošljavaju glumce s A-liste. Oni koje hvale podjednako publika i kritika, koji se uspješno propagiraju i nestrpljivo očekuju mjesecima prije premijernog prikazivanja, za koje jednostavno znaš da će ti se svidjeti. Da su ti filmovi kojim slučajem osobe, bili bi Charles Foster Kane ili Atticus Finch, oni koji imaju popularnost, kvalitetu, inteligenciju, estetski zadovoljavajuću komponentu (kadra ili glumca) i neki neodoljivi šarm koji gledatelja navodi da dobronamjerno zažmiri na eventualne nedostatke.

No, postoje i oni pritajeniji, koji sramežljivo drže low-profile unutar festivalskih niša i briljiraju tiho, u poluzatvorenim krugovima filmofila samoprozvano istančanih ukusa. Takvi se kriomice prikradu, tajnoviti, neprimjetni i nepoznati sve dok, kao hitac iz sjenke, ne pogode ravno u srž hladnom realnošću neušminkane svakodnevice i ostave neizbrisiv trag. Oni su Han Solo filmske galaksije. Takav je Život drugih.

Bivša Istočna Njemačka, odnosno Njemačka Demokratska Republika (DDR; Deutsche Demokratische Republik), bila je relativno mala država koja je postojala od 1949. do 1990. godine na području bivše sovjetske okupacijske zone, držana pod kontrolom jedne od najsofisticiranijih, najlukavijih, temeljitih onako kako samo Nijemci znaju biti, tajnih policija na svijetu. Istočnonjemačko ministarstvo za državnu sigurnost (Ministerium für Staatssicherheit), „od milja" Stasi, imalo je na desetke tisuća zaposlenika i još veću i razgranatiju mrežu raznoraznih „neslužbenih" agenata koji su neprestano tajno cinkarili susjede, poznanike pa čak i članove obitelji. Katkad dobrovoljno, iz ljubomore i obijesti, kakvog kolegu s posla koji je dobio povišicu, ili susjeda koji vozi bolji auto. Češće silom prilika, pod ucjenom, u strahu za vlastitu sigurnost i dobrobit svoje obitelji.

Cijeli članak pročitajte na FAK portalu.

15.11.2014. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh