« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
ZAOKRET

Ukrajina raspustila parlament, izbori u listopadu

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u ponedjeljak je potpuno neočekivano raspustio je parlament i raspisao prijevremene izbore za 26. listopada

Porošenko raspustio parlament
Porošenko raspustio parlament (Twitter)
Više o

Ukrajina

,

prijevremeni izbori

,

raspuštanje parlamenta

,

ukrajinska kriza

,

Petro Porošenko

Petro Porošenko raspustio je ukrajinski parlament i raspisao parlamentarne izbore za 26. listopada, objavio je sam ukrajinski predsjednik na svom Twitter profilu.

'Dragi sunarodnjaci, donio sam odluku da ranije raspustim parlament. Odluku sam donio u skladu s člankom 90. Ustava Ukrajine. Pozivam sve da dođu na birališta i završe formiranje nove vlade započeto u lipnju. Slava Ukrajini!', napisao je Porošenko.

Ukrajina je u ponedjeljak optužila Rusiju da šalje svoje vojnike preko granice kako bi otvorila novu bojišnicu u separatističkom ratu koji je opustošio istok zemlje i prouzročio najdublju krizu između Rusije i Zapada nakon pada komunizma.

Optužba, koju je Moskva odbacila, smanjuje otprije slabu nadu da će pregovori u utorak dovesti do okončanja sukoba između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske u kojemu je do sada ubijeno više od 2000 ljudi.

Porošenko, koji bi se trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u bjeloruskom glavnom gradu Minsku, izrazio je 'duboku zabrinutost' zbog ruskoga poteza, navela je njegova služba za medije, tako uspostavljajući pretpostavke za moguće buran susret.

Ukrajinska vojska tvrdi da je skupina ruskih vojnika u odorama separatista prešla jugoistočnu ukrajinsku granicu u deset tenkova i dva oklopna transportera te da su graničari zaustavili kolonu kod Novoazovska, na krajnjem jugoistoku Ukrajine na Azovskom moru.

'Jutros su ruski vojnici odjeveni u odore donbaskih boraca pokušali prijeći jugoistočnu ukrajinsku granicu kako bi otvorili novu bojišnicu u južnoj doneckoj regiji', rekao je vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

U gusto naseljenoj industrijskoj ukrajinskoj regiji Donbas u kojoj živi većinom rusofonsko stanovništvo, područja Doneck i Luhansk proglasila su neovisnost od Ukrajine u nastojanju da se priključe Rusiji.

Lisenko je također kazao da su dva tenka uništena, a nekoliko članova 'obavještajne skupine za sabotažu' je zarobljeno. 'Ukrajinska vojska sada je blokirala ovo područje', dodao je.

26.08.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh