« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
SREĐIVANJE STANJA?

Ukrajina dobila privremenog predsjednika

Ukrajinski parlament izglasao je u nedjelju privremeni prijenos ovlasti šefa države na predsjednika parlamenta Oleksandera Turčinova i smijenio ministra vanjskih poslova Leonida Kožaru

Turčinov na Majdanu
Turčinov na Majdanu (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Oleksandr Turčinov

,

privremeni predsjednik

Zastupnici su u subotu smijenili Janukoviča koji je napustio Kijev i otišao na istok zemlje te ustvrdio da se radi o 'državnom udaru'. Trenutno nije poznato gdje se on nalazi.

Oleksander Turčinov bi trebao obnašati dužnost do prijevremenih predsjedničkih izbora koji se trebaju održati 25. svibnja. Smijenjeni ministar Kožara sudjelovao je u razgovorima sa stranim silama o Janukovičevoj odluci da ne potpiše sporazum s EU-om i okrene se Rusiji.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u nedjelju na poštivanje neovisnosti, suvereniteta i sigurnosti granica Ukrajine, podupirući europske aspiracije te zemlje.

'Pozivamo da se sve promjene odvijaju uz poštivanje neovisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i sigurnosti granica Ukrajine', kaže se u priopćenju koje je objavilo ministarstvo.

'Nadamo se da će se proces promjena odvijati u duhu kompromisa, bez nasilja i nepoštivanja zakona', reklo je ministarstvo, naglašavajući potporu europskim aspiracijama Ukrajine i izražavajući zadovoljstvo zbog oslobađanja oporbene čelnice Julije Timošenko.

'Poljska podupire europske aspiracije Ukrajine i izgradnju pravne države na Dnjepru. Nadamo se demokratizaciji, angažmanu na reformama i obnovi javnog života, u skladu s očekivanjima ukrajinskog društva', dodaje ministarstvo.

Priopćenje je objavljeno dan nakon što je premijer Donald Tusk ocijenio u subotu navečer da u Ukrajini postoje snage koje su prijetnja teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier također je u subotu pozvao ukrajinske dužnosnike da sve učine kako bi se očuvao 'teritorijalni integritet' države.

23.02.2014. 12:52:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh