« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ODBAČENI DOJAVLJIVAČI POŽARA

Uklonjen opasni otpad pronađen u zagrebačkoj ulici Kapačevski put

U polovici kutija su nađene radioaktivne tvari dok su druge bile očišćene, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba

Područje je očišćeno
Više o

Oranice

,

radioaktivni otpad

,

kapačevski put

Taj je Ured dojavu o odbačenim kutijama s mogućim opasnim otpadom dobio danas oko 11 sati, a izlaskom na teren utvrđeno je da se radi o mogućem radioaktivnom otpadu te je pozvana ekipa Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost i Ministarstvo zaštite okoliša.

Privremeni ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Dragan Kubelka izjavio je da se radi o 70-tak odbačenih dojavljivača požara. Rekao je da oni u sebi imaju ugrađeni radioaktivni izvor Am-241. Pojasnio je da je uređaj konstruiran tako da je izvan kućišta dojavljivača minimalna doza zračenja i ona ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude, te da se takvi uređaji ugrađuju u prostorije gdje borave i rade ljude, najviše u industrijskim postrojenjima, uredima i hotelima. Budući da takav uređaj sadrži radioaktivni materijal, opasnost za ljude predstavlja onda kada bi se izvor ionizirajućeg zračenja izvadio iz kućišta i unio u organizam (progutao), istaknuo je Kubelka.

"Mada ne postoji potencijalna opasnost, budući da se radi o radioaktivnom izvoru Am-241 on se ne smije odlagati na komunalnom otpadu nego po procedurama koje su zakonom predviđene", rekao je.

Istaknuo je kako je policija napravila uviđaj i na osnovu podataka koje se vode u Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost utvrđuje tko je vlasnik nepropisno odloženih radioaktivnih dojavljivača požara. Po nalogu Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost ovlašteni tehnički servis je uklonio radioaktivne dojavljivače požara, naglasio je Dragan Kubelka. (hina/metro-portal)

12.11.2010. 18:31:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh