« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ULAZAK U EU

Ugovor o pristupanju EU tek nakon izbora

Nakon potpisivanja, ugovor mora biti ratificiran u svim zemljama članicama i u Hrvatskoj, koja će u roku od mjesec dana od potpisivanja organizirati referendum o ulasku u EU

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

ulazak u EU

Iako mjesto i točan datum samog potpisivanja još nisu utvršeni, poljsko predsjedništvo EU izjavilo je kako će ugovor o pristupanju naše zemlje Uniji biti potpisan nakon parlamentarnih izbora, zakazanih za 4. prosinca ove godine, piše Hina.

Odbor Stalnih predstavnika Europske unije (COREPER) prihvatio je u srijedu u Bruxellesu englesku verziju Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i sada se kreće s prevođenjem na hrvatski i sve službene jezike Europske unije. Posao prevođenja i lingvističke i pravne redakture trebao bi biti dovršen do kraja listopada kako bi ugovor mogao ići na razmatranje u Europski parlament, koji mora dati svoj pristanak prije potpisivanja.

Nacrt Ugovora o pristupanju u Zagreb će osobno donijeti poljski premijer Donald Tusk u petak ili u subotu ujutro, rekao je izvor poljskog predsjedništva.

Isti izvor rekao je da će Europski parlament o njemu glasovati 1. prosinca i nakon toga ugovor još mora potvrditi i Vijeće EU-a. Prvi sljedeći sastanak Vijeća održat će se 5. prosinca, što znači da je tek nakon toga moguće potpisivanje.

Poljski izvori navode da mjesto i točan datum potpisivanja još nisu utvrđeni, ali da bi se "najvjerojatnije" trebalo dogoditi 9. prosinca u Bruxellesu kada se održava summit šefova država ili vlada Europske unije.

U ugovoru, koji u engleskoj verziji ima zajedno s aneksima 356 stranica, naveden je datum ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine.

Nakon potpisivanja, ugovor mora biti ratificiran u svim zemljama članicama i u Hrvatskoj, koja će u roku od mjesec dana od potpisivanja organizirati referendum o ulasku u EU.

14.09.2011. 16:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh