Ugostiteljima je nezgodno reći nam što zapravo jedemo
Ceh ugostitelja predložio je da se primjena Pravilnika malo odgodi dok se gosti i ugostitelji dovoljno ne informiraju.
Ceh će u Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja uputiti zahtjev za izmjenom članka 3. novog pravilnika koji navodi kako je ugostitelj, na zahtjev gosta, dužan predstaviti dokumentaciju o sastojcima koji se nalaze u jelu koje gost konzumira.
Pravilnik je stupio na snagu 30. lipnja, ali ova stavka gotovo da i nije zaživjela. Predsjednik ceha ugostitelja Vili Šaina smatra da ugostitelji o Pravilniku nisu dovoljno informirani te bi ih trebalo prvo pripremiti.
Ministarstvo je nedavno ustvrdilo kako o zakonima nije dužno pojedinačno obavještavati, pa tako ni u ovom slučaju, jer se oni nalaze na službenim stranicama Narodnih novina i Ministarstva, a i u medijima se o ovome puno govorilo.
Ipak, budući da Odredbe Pravilnika nisu jasno određivale obveze ugostitelja, Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je dodatnu Uputu, kojom se definira način provedbe te obveze, a koja je objavljena nedugo prije stupanja te odredbe na snagu.
U Cehu podržavaju nastojanja Ministarstva da se promovira domaća i zdrava hrana, no smatraju da bi se ugostitelji i potrošači trebali dodatno educirati. Šaina kaže kako je ugostiteljstvo u krizi samim nedostatkom kvalitetnog kadra, pa zato Ceh mora zaštititi svoje ionako ugrožene članove.
Ceh predlaže da se odgodi primjena Pravilnika te da se u međuvremenu ugostitelji i potrošači dodatno educiraju.
Boje se kazniSmatra da uvoznike i proizvođače treba kontrolirati inspekcija, a ne ugostitelji, te predlaže da se sastavi lista alergena koja bi se tada postavila u ugostiteljskim objektima te bi mogli goste upozoriti na moguće sastojke na koje bi bili osjetljivi.
Čini se kako se bi ugostitelji ipak pristali na sve odredbe zakona, pa kako kažu iz Ceha, nikada neće uskratiti informacije, ali kao i svima nama ne sviđa im se da se zbog ovog pravilnika ugostitelji dodatno kažnjavaju.
Novi komentar