« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ISTREBLJENJE

Uginuo i posljednji javanski nosorog u Vijetnamu

"Bolno je što unatoč znatnim ulaganjima u vijetnamsku populaciju nosoroga napori na očuvanju vrste nisu uspjeli spasiti tu jedinstvenu životinju", rekli su biolozi

Više o

nosorog

,

zaštita životinja

,

istrebljenje

Nakon što je otkriveno kako je javanski nosorog pronađen mrtav u Vijetnamu prošle godine bio je posljednji u toj zemlji, biolozi tvrde kako je ta vrsta na rubu istrebljenja budući da je i u ta životinjska vrsta na rubu opstanka, prenosi Hina.

Genetska analiza 22 uzorka izmeta prikupljenih u vijetnamskom nacionalnom parku Cat Tien od 2009. do 2010. potvrdila je da je životinja, nađena mrtva odstranjenog roga i s metkom u nozi u travnju 2010. godine, bila posljednja u Vijetnamu. Životinja je, po svemu sudeći, ubijena u krivolovu, zaključuje u izvješću WWF, organizacija za zaštitu divljih životinja.

"Bolno je što unatoč znatnim ulaganjima u vijetnamsku populaciju nosoroga napori na očuvanju vrste nisu uspjeli spasiti tu jedinstvenu životinju. Vijetnam je izgubio dio svoje prirodne baštine", rekao je Tran Thi Minh, ravnatelja WWF-a Vijetnama, navodi se u izjavi.

Sada ostaje još samo mala populacija javanskih nosoroga u Indoneziji.

Rogovi nosoroga su traženi sastojak u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini i vjeruje se da liječe ili sprječavaju rak. Znanstvenici međutim kažu da nema dokaza koji bi povrđivali to vjerovanje.

WWF je naveo da se vjerovalo da je javanski nosorog izumro na azijskom kopnu do 1988. kada je jedan uhvaćen u području Cat Tiena nakon čega se otkrila mala populacija tih životinja.

Unatoč naporima više organizacija da se zaštite preostale životinje, "neučinkovita zaštita u parku bila je konačan uzrok izumiranja", kaže WWF.

Vjeruje se da je sada preostala još samo populacija od 50 primjeraka kritično ugroženog javanskog nosoroga u malom nacionalnom parku u Indoneziji, rekao je WWF.

25.10.2011. 13:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh