« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
svi za jednoga

Udružuju se sindikati brodogradilišta

Predstavnici pet hrvatskih brodogradilišta odlučili su se udružiti kako bi se zajedno borili za prava radnika

(Srećko Niketić, CROPIX)
U sljedeća bi dva tjedna trebao biti potpisan sporazum između Hrvatske udruge sindikata (HUS), Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske o zajedničkom djelovanju njihovih predstavnika iz pet hrvatskih brodogradilišta, dogovoreno je na današnjem sastanku sindikalaca iz Pule, Rijeke, Kraljevice, Trogira i Splita.

Dvadeset sindikalnih čelnika i povjerenika dogovorilo se da će zajednički nastupati ne samo u pregovorima sa strateškim partnerima već i sa svim potencijalnim kupcima brodogradilišta.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević ocijenio je dogovor između svih sindikata koji djeluju u brodogradilištima svojevrstan presedan, no sada je vrlo bitno da se izbore za očuvanje radnih mjesta, nastavak djelatnosti i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Nismo zadovoljni onime što Vlada radi jer su održali sastanak sa upravama pet brodogradilišta, ali ne i sa sindikatima. S nama se nije razgovaralo niti smo sudjelovali u bilo čemu. Vlada odluku o osiguranju likvidnih sredstava ne provodi u djelo, pa današnjim dogovorom pokazujemo ozbiljne namjere da se zajednički nametnemo u pregovorima, kazao je Matijašević.

Predsjednik SMH-a Vedran Dragičević istaknuo je kako sindikati neće dopustiti da bilo koje brodogradilište ode u stečaj jer ako padne jedan škver po "domino efektu" će za njim će pasti ostali.

U vrijeme kada još traje kriza privatizacija nije dobra i bez obzira što nas na takve poteze prisiljava Europska unija ne trebamo dopustiti stečajeve brodogradilišta, a to od nas očekuju građani Splita, Trogira, Kraljevice, Rijeke i Pule, ustvrdio je Dragičević.

Za Hrvatsku bi stečaj, kaže Dragičević, bio skuplja varijanta od restruktuiranja, a Ozren Matijašević dodaje da će sindikati dati zeleno svjetlo onima koji pristanu na potpisivanje socijalnog ugovora.

Samo ponuđači koja na to pristanu mogu pregovarati sa sindikatima, zaključio je Matijašević. (hina/metro-portal)

22.10.2009. 16:11:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh