« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
ODOBRAVANJE INICIJATIVE

Udruge pozrdavile Milanovićevu najavu

Premijer Milanović za Jutarnji je izjavio da je Vlada pokrenula inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama oko kojeg očekuje dijalog i s LGBT zajednicom

Sanja Juras iz Kontre
Sanja Juras iz Kontre (Arhiva)
Više o

Zoran Milanović

,

Iskorak

,

Kontra

,

istospolne veze

Vladine najave inicijative za pripremu novog zakonskog okvira kojim će se bolje regulirati imovinsko-pravni i ostali odnosi istospolnih zajednica naišle su na odobravanje udruga Iskoraka i Kontre, prenosi Hina.

"Ovu izjavu smatramo velikom prekretnicom u nastojanju da se istospolnim parovima osigura zaštita obiteljskog života. Očekujemo da će Vlada predložiti, a Hrvatski sabor usvojiti zakonske izmjene u što kraćem roku", navodi se u priopćenju Iskoraka i Kontre.

Udruge smatraju kako su europske zemlje s najboljim zakonskim rješenjima upravo Španjolska, Portugal, Belgija, Nizozemska, Norveška, Švedska, koje su, kako navode, "u potpunosti eliminirale diskriminaciju istospolnih parova iz svojih zakonodavstava i osigurale im pravo na brak i izvanbračnu zajednicu pod jednakim uvjetima, kao i skrb o djeci".

Udruge Iskorak i Kontra podsjećaju da se već 10 godina aktivno zalažu za uklanjanje diskriminacije istospolnih parova kroz hrvatsko zakonodavstvo.

"Ovogodišnji Split Pride također ima za temu pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova, a slogan Pride-a je 'Jednake/-i pred zakonom!' ", dodaje se u priopćenju.

Iskorak i Kontra tvrde i da su istospolni parovi diskriminirani u hrvatskom zakonodavstvu.

11.05.2012. 14:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh