« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
ZABAVNO I POUČNO

Učinite svom djetetu pisanje zadaće zabavnim

Mnogi roditelji misle da su prisila i kažnjavanje jedini načini da natjeraju djecu da redovito pišu domaće zadaće, ali to je potpuno krivi pristup

Fotografija vijesti
Više o

učenje

,

roditelji i djeca

,

uspjeh u školi

,

domaća zadaća

Ukoliko je i vaš klinac poput velike većine svojih vršnjaka, pisanje domaće zadaće zasigurno mu ne spada u najomiljenije aktivnosti, što nimalo ne čudi, budući da su uglavnom dozlaboga dosadne. Nažalost, mnogi roditelji misle da je to nešto što se jednostavno ne može promijeniti i uglavnom se oslanjaju na kažnjavanje kako bi „motivirali" djecu da joj se bolje posvećuju. Ipak, stručnjaci tvrde da borba s radnim navikama u naše djece nije izgubljena bitka i da postoji nekoliko trikova kojima možete svojim klincima učiniti domaću zadaću manje mrskom. Donosimo vam nekoliko njih.

1. Nagradite ih

Nagradite vaše dijete sa sat vremena gledanja televizije ili igranja Playstationa nakon što napiše domaću zadaću. Ako je to ikako moguće, izbjegavajte nagrađivanje hranom ili slasticama, budući da ćete mu na taj način dugoročno stvoriti više štete nego koristi. To se posebice odnosi na hranu poput keksa, čokolade i bilo čega drugoga s visokim udjelom šećera. Procijenite li da je to potrebno, možete osmisliti sustav nagrađivanja s obzirom na uspjeh, dajući djetetu bolju nagradu za bolji rezultat ili ocjenu. Isto tako, ne zaboravite kako su iskreni zagrljaji i drugi sitni znakovi pažnje ponekad efikasniji od bilo kakve materijalne nagrade.

2. Učenje preko glazbe i igre

Ova je taktika posebno efikasna ukoliko je vaše dijete i inače orijentirano na različite aktivnosti. Matematika, fizika i hrvatski predmeti su koji često znaju biti vrlo monotoni, što ih čini idealnim kandidatima za ovo. Neka vaš klinac nauči tablicu množenja uz melodiju svoje omiljene pjesme, što će dokazano pomoći bržem i lakšem pamćenju.

3. Uklonite distrakcije

Neka prostor u kojem dijete piše zadaću bude dobro prozračen i s dovoljno svjetla, a radni stol sa što je manje moguće nepotrebnih stvari na njemu. Najveći krivci za razbijanje koncentracije su mobiteli, televizija, računalo, MP3 playeri i drugi slični elektronički uređaji, zbog čega bi bilo idealno da ih negdje spremni dok ne završi s pisanjem. Vrlo je važno da mu usadite stav kako je korištenje takvih stvari privilegija koja se mora zaraditi, a ne bogomdano pravo.

4. Pridružite im se

Iznenadite svoje dijete s vremena na vrijeme svojim pridruživanjem za radnim stolom. Kad vide da ste iskreno zainteresirani za ono čime se bave, cijela će im stvar odjednom djelovati važnije i zanimljivije. Postavite se kao konstruktivni promatrač i suradnik, a ne isključivo kao netko tko će posao napraviti umjesto njega. Isto tako, ova će praksa najbolji učinak imati ukoliko ju prakticirate tek povremeno, budući da ne želite da vaša prisutnost bude uvjet da vaše dijete uopće krene pisati zadaću.

5. Usađivanje dobrih navika

Jedan od najboljih načina za uspostavljanje dobrog djetetovog odnosa prema domaćim zadaćama jest stvaranje pozitivnog ozračja prema učenju i u vlastitom domu. Nemojte očekivati da će vaše dijete uživati u višesatnom sjedenju za radnim stolom dok ostatak obitelji za to vrijeme u susjednoj sobi glasno gleda televiziju. Odvojite barem jednu večer tjedno za zabavno kulturno uzdizanje i druženje cijele obitelji.

21.12.2011. 13:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh