« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
borut pahor:

Učinit ćemo sve za izlaz na otvoreno more

Slovenski premijer odbacio je tvrdnje oporbenih stranaka da Slovenija za deblokadu Hrvatske nije dobila ništa zauzvrat

(Wikipedia)
Više o

Olli Rehn

,

Jadranka Kosor

,

Borut Pahor

,

Zmago Jelinčič

,

deblokada pregovora

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor odbacio je danas u slovenskom parlamentu tvrdnje oporbenih stanaka kako svojim dogovorom s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor nije dobio ništa za uzvrat za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Odgovarajući na te tvrdnje bivšeg premijera i vođe najjače oporbene stranke Janeza Janše te zastupnika Slovenske pučke stranke, Pahor je u odgovoru na kritike oporbe rekao da je dogovor za Sloveniju velik uspjeh.

- Drugi prijedlog povjerenika Ollija Rehna najbliži je rješenju koje smo željeli, iako čvrstih jamstava, naravno, nema. Učinit ćemo sve da arbitražom postignemo pravno rješenje koje će potvrditi kontakt s otvorenim morem - rekao je Pahor. Dodao je da će zastupnici o sporazumu o arbitraži, kad se on postigne, odlučivati u redovitoj parlamentarnoj proceduri.

Pahor je također odbacio tvrdnje predsjednika Slovenske nacionalne stranke Zmage Jelinčiča da je deblokadom hrvatskih pristupnih pregovora izdao nacionalne interese i da je to učinio pod pritiskom SAD-a.

Naprotiv, rekao je Pahor zastupnicima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove, sam slovenski premijer zatražio je da u nastavak pregovora s Hrvatskom budu uključene i neke strane diplomacije, a nikakvih stranih pritisaka nije bilo.

Pahor je već bio pozvao zastupnike spomenutih odbora da glasuju za održavanje pristupne konferencije s Hrvatskom, na kojoj bi Slovenija trebala odblokirati većinu blokiranih poglavlja.

- Mislim da je danas za to pravi trenutak - rekao je Pahor.

Zastupnici će o dogovoru Pahor - Kosor, odnosno pismu kojim slovenska vlada obavještava švedsko predsjedništvo EU-a da može sazvati pristupnu konferenciju, glasovati popodne jer je u međuvremenu zatražena stanka radi dogovora.

(Hina/Metro-portal)

 

15.09.2009. 16:21:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh