« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
BAN KI-MOON:

Ubrzanje klimatskih promjena je alarmantno

Ako želimo nešto poduzeti, to moramo učiniti sada, bez obzira iz koje zemlje dolazimo.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Ban Ki-moon

,

UN

,

klimatske promjene

,

protokol iz Kyota

Utjecaj klimatskih promjena ubrzava se "alarmantnom" brzinom i zahtijeva žurno djelovanje, što znači odmah, rekao je u srijedu glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Zastrašujuće je to što znanstvenici upravo revidiraju prva predviđanja i priznaju da se promjene klime odvijaju tempom mnogo bržim" nego su ranije predvidjeli, rekao je Ban o 5. po redu izvješću Međuvladine konferencije o klimatskim promjenama.

"To je vrlo ozbiljno i zabrinjavajuće. Zbog toga požurujem i poručujem da ako želimo nešto poduzeti, to moramo učiniti sada i to bez obzira iz koje zemlje dolazite. Bogate i siromašne zemlje, moramo se svi tomu zajednički posvetiti", rekao je Ban.

Sličan poziv glavni tajnik UN-a uputio je i prošli vikend u Danskoj, na poslovnoj konferenciji vezanoj uz klimatske promjene.

Na tom sastanku u Kopenhagenu vodeći poslovni krugovi razgovarali su o dugoročnoj politici prema klimatskim promjenama, a u sklopu priprema za UN-ovu konferenciju planiranu za prosinac na kojoj bi sudionici trebali donijeti sporazum što će naslijeditii važeći Protokol iz Kyota. (hina/metro-portal)

27.05.2009. 13:29:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh