« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana
UNIŠTAVAMO...

Ubrzana deforestacija Amazonije

Više od 9 tisuća kvadratnih kilometara amazonske prašume u Brazilu raskrčeno je u posljednjih 12 mjeseci, pokazuju preliminarne brojke koju je u petak predstavio brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja

Strašne slike...
Strašne slike... (Arhiva)
Više o

Amazonija

,

deforestacija

To predstavlja rast od 35 posto u odnosu na isti period prošle godine. Između kolovoza 2018. i srpnja 2019. uništeno je 6,844 kvadratnih kilometara prašume, tvrdi INPE koji je analizirao satelitske snimke šume.

"Deforestacija u Brazilu je očigledno izvan kontrole", upozorio je za portal G1 Marcio Astrini, izvršni tajnik brazilske nevladine organizacije Osservatorio d o Clima.

Astrini strahuje da bi brojka mogla narasti do 13 tisuća kvadratnih kilometara nakon što se ubroji i period od kolovoza 2019. do srpnja 2020. godine.

Brazilski desni predsjednik Jair Bolsonaro, na vlasti od početka 2019., kritiziran je da zbog velikih požara u amazonskoj regiji.

Ekolozi ga optužuju da nije učinio dovoljno kako bi spriječio vatru kako bi se proširila područja za poljoprivredu.

"Veće brojke idu ruku pod ruku s politikama predsjednika Jaira Bolsonara", napisala je eurozastupnica Anna Cavazzini, stručnjakinja za Brazil.

Pozvala je na mjere za zaustavljanje deforestacije, poput zakona o dobavnim lancima i zaustavljanja sporazuma o slobodnoj trgovini između južnoameričkog saveza Mercosura i Europske unije.

09.08.2020. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh