« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ODBIJENO POMILOVANJE

Ubojica Roberta Kennedyja ostaje u zatvoru

Sirhan Sirhan u zatvoru je već 43 godine, prvo je osuđen na smrt, ali je kazna preinačena u doživotni zatvor

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

atentati

,

Robert Kennedy

,

Sirhan Sirhan

Sirhan Sirhan, ubojica Roberta Kennedyja, nije pokazao razumijevanje za "magnitudu" svojih zločina i ne može biti pomilovan, odlučila je Kalifornijska komisija za pomilovanja, prenose CNN i Hina.

Povjerenik komisije Mike Prizmich rekao je na saslušanju da Sirhan (66), nije ispunio državne kriterije prikladnosti za uvjetni otpust, te da nije tražio programe samopomoći i da je njegovo ponašanje nezrelo. Prizmich je rekao Sirhanu, koji ga je stalno prekidao, da ponovo može tražiti uvjetni otpust za pet godina.

Sirhan je prvi puta stupio pred Kalifornijsku komisiju za pomilovanja od 2000., uz potporu izvješća dva psihologa po kojima on više ne predstavlja prijetnju za društvo, izjavio je njegov odvjetnik. Sirhanu je to bilo 14. saslušanje pred komisijom za pomilovanja u 43 godine otkako je u zatvoru, a održano je državnom zatvoru u Coalingi u Kaliforniji, oko 300 km sjeverozapadno od Los Angelesa.

Sirhan, koji je jordanski državljanin i nikada nije dobio državljanstvo SAD-a, osuđen je za ubojstvo Kennedya i ranjavanje još pet ljudi u pucnjavi u kuhinji hotela Ambassador u Los Angelesu 4. lipnja 1968. U travnju 1969. osuđen je na smrt u plinskoj komori, a tri godine kasnije kazna mu je preinačena u doživotni zatvor.

Senator Robert Kennedy, mlađi brat ubijenog američkog predsjednika Johna F. Kennedya u čijoj je administraciji bio ministar pravosuđa, u hotelu Ambassador je slavio svoju pobjedu nad senatorom Eugenom McCarthyem, na demokratskim predizborima u Kaliforniji. U trenutku kada je pao kao žrtva atentata, 43-godišnji Robert F. Kennedy bio je vodeći kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju na izborima te godine.

04.03.2011. 08:25:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh