« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KRAJ DRAME

Ubijeni čečenski napadači na parlament

Osim četvorice pobunjenika, u napadu su ubijena još trojica čečenskih policajaca i zaštitara iz osiguranja parlamenta i jedan njegov zaposlenik

Policija u Groznom
Policija u Groznom (YouTube)
Više o

teroristi

,

Čečenija

,

parlament

,

napušeni pilot

Sva četvorica napadača koji su utorak ujutro zauzeli čečenski parlament ubijeni su protuterorističkoj operaciji čečenske policije, a svi su zastupnici sigurni, objavio je čečenski predsjednik Ramzan Kadirov. "Operacija je trajala 15 do 20 minuta", rekao je čečenski predsjednik za Interfax. "Svi zastupnici su živi i na sigurnom", rekao je Kadirov.

Osim četvorice pobunjenika, u napadu su ubijena još trojica čečenskih policajaca i zaštitara iz osiguranja parlamenta i jedan njegov zaposlenik, objavilo je čečensko ministarstvo unutarnjih poslova, prenosi AFP. Napad je počeo oko sedam sati ujutro po mjesnom vremenu kada su se napadači trima vozilima dovezli ispred zgrade parlamenta, javlja agencija RIA Novosti. Automobili su bili identični onima kakvima na posao dolaze parlamentarni zastupnici.

Jedan od napadača odmah se na ulazu raznio eksplozivnom napravom, a ostali su upali u parlament. Iako se u prvim vijestima javljalo da su napadači neke zastupnike uzeli za taoce, to se nije dogodilo. "Čuli smo pucnjavu u dvorištu parlamenta i shvatili da nas traže kako bi nas uzeli za taoce. Tada smo se sklonili na treći kat zgrade i tamo dočekali kraj policijske operacije", izjavio je glasnogovornik predsjednika čečenskog parlamenta koji se također nalazio u zgradi u vrijeme napada.

Kadirov je ruskog premijera Vladimira Putina telefonski izvijestio o događajima u Groznom i uspješnoj policijskoj operaciji. Ruski ministar unutarnjih poslova Rašid Nurgalijev, koji je iz Groznoga, izjavio je da je čečensko ministarstvo unutarnjih poslova vrlo profesionalno obavilo posao. Napad na parlament pokazuje da čečenski islamisti ne posustaju u borbi za stvaranjem neovisnog "emirata" na sjevernom Kavkazu, iako se službena Moskva protiv njih svim mjerama bori već 15 godina. (hina/metro-portal)

19.10.2010. 12:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh