« Biznis
objavljeno prije 5 mjeseci i 18 dana
BRAVO

U ZICER-u predstavljen CroCube

Na misiji CroCube radilo 30 članova tima i šest hrvatskih tvrtki, a satelit će biti lansiran u prvom kvartalu 2024. godine iz Kalifornije s raketom Falcon 9 tvrtke SpaceX

Prva hrvatska kockica u svemiru
Prva hrvatska kockica u svemiru (Arhiva)
Više o

ZICER

,

CroCube

CroCube, prvi satelit sastavljen i registriran u Hrvatskoj svečano je u petak predstavljen u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER-u. Satelit je predstavljen u društvu Hrvoja Meštrića, ravnatelja Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstva znanosti i obrazovanja u pratnji s gđom. Doris Jozić, stručnom suradnicom Odjela za pripremu, praćenje i provedbu znanstvenih i tehnologijskih politika, izaslanika gradonačelnika Zagreba g. Dražena Lučanina, pročelnika Službe za informacijski sustav i tehničke poslove, veleposlanice Republike Slovačke NJ.E. gospođe Hane Kováčove, zastupnika veleposlanika Republike Češke Jiříja Hušnera, ravnatelja HAKOM-a Mirana Goste te predstavnike misije CroCube i hrvatskih poduzeća koje su radile na satelitu. Cilj CroCube misije pokretanje je svemirske industrije i ekonomije u Hrvatskoj, uz stvaranje novih radnih mjesta i znanja usmjerenih ka svemirskom sektoru i poslovima budućnosti. Svim uzvanicima bio je omogućen pregled originalnog CroCube satelita uživo, kojeg su organizatori misije prvi, a ujedno i posljednji put izložili javnosti, prije no što nastavi svoj put prema lansirnoj rampi SpaceX-a te zasluženom mjestu u orbiti i hrvatskoj povijesti.

CroCube je nanosatelit klase '1U Cubesat' veličine 10x10x10 centimetara i težine 1.1 kilograma. Satelit nosi kameru UCAM III, radio-primopredajnike sa digitalnim repeaterom, tehnološki eksperiment Astrotron 1000, microSD memorijsku karticu sa imenima donatora, komad Hrašćinskog meteorita, i svu elektroniku neophodnu za rad satelita - antene, računala, baterije, solarne panele i sustav za napajanje, te GPS navigacijski modul.

Satelit CroCube prvi je hrvatski satelit koji će biti lansiran u svemir. Lansiranje je ugovoreno sa SpaceX-om, na misiji Transporter-10, koja je zakazana "najranije u veljači 2024. godine". CroCube će biti lansiran raketom Falcon 9 iz Kalifornije u SAD-u. Satelit je dizajniran da u orbiti bude funkcionalan između godinu i dvije dana, što ovisi o uvjetima u svemiru tijekom kojih će na Zemlju slati fotografije i telemetriju te podatke iz eksperimenta "Astrotron 1000". CroCube će kružiti u orbiti na visini od 510 km, a očekuje se da će iznad Hrvatske prelijetati šest puta dnevno. Iza CroCubea neće ostati svemirski otpad, jer će naposljetku ući u atmosferu i izgorjeti.

Misija CroCube je volonterska inicijativa koju je prije gotovo dvije godine pokrenuo peteročlani tim predvođen Slovakinjom koja u Hrvatskoj živi već 13 godina, Danielom Jović, operativnom direktoricom tvrtke Spacemanic, uz Vedranu Radetić, voditeljicu marketinga Vulkala. Dio tima je i Luka Korov, student računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te člana Društva EVO, partnera projekta. Odgovorna za strategiju crowdfunding kampanje je Višnja Željeznjak, dok je Tanja Prlenda Skenderija, vlasnica dizajnerskog studija Ward, osmislila i izradila prepoznatljivi branding koji CroCube krasi od početka.

Zahvaljujući Spacemanicovom timu, a pogotovo glavnom inženjeru Marcelu Frajtu, u sklopu misije napravljen je transfer znanja o satelitskim tehnologijama CroCubeovim inženjerima Matiji Makoteru, Romanu Mariću, Josipu Vinkoviću, Darku Lukši i Luki Orsagu. Izvršni direktor Pulsar Labsa Ante Medić, je odgovoran za tehnološki eksperiment satelita Astrotron 1000, dok su radiokomunikacije preuzeli Željko Ulip, član Hrvatskog Radioamaterskog Saveza i Danko Kočiš, nacionalni koordinator World Space Week Asocijacije za RH. Razvoj mobilne aplikacije predvodi Edi Budimilić, direktor riječke tvrtke Exevio. Kreativni stroj projekta čine Eugen Dobrić, direktor SpacecraftEartha zaslužan za rendere satelita, Karlo Klaić, community manager i Nacionalna kontakt osoba za Hrvatsku pri UN-ovom Savjetodavnom vijeću svemirske generacije te Laura Busak, studentica fizike s ljubavi prema svemiru i okom za estetiku, koja je svojim dizajnima krasila CroCubeove društvene mreže i pojavljivanja na događajima.

Mishell Novosel i Jakov Čudina izradili su i održavaju web stranicu CroCubea, dok su Vedran Slukić i Filip Kisić softverski inženjeri misije. Grigor Danko, Dorotea Zaller i Lucija Friščić bili su uključeni u razne dijelove projekta, dok su podršku pružili Davor Sevšek, pravni konzultant i Ivana Ljevak u području grafičkog dizajna.

U prvi hrvatski satelit CroCube ugrađeno je hrvatsko znanje: tehnološki eksperiment 'Astrotron 1000' razvijen u hrvatskoj tvrtki Pulsar Labs, alumniju ZICER-a. Ta je tvrtka radila i na pripremi PCB pločica koje su ugrađene u satelit. Izradu mobilne aplikacije za praćenje satelita i prikaz podataka napravila je riječka tvrtka Exevio. Domaće tvrtke Multinorm i Vodolim Šeketa radile su aluminijske dijelove za satelit. Izradu sučelja cargo.crocube.hr napravila je hrvatska softverska tvrtka Notch.

CroCube je u tjednu od 6.11. sklapan pod budnim okom Nikole Poljaka, profesora eksperimentalne fizike na zagrebačkom PMF-u u Zagrebu. Sklapanje satelita napravljeno je u čistoj sobi Odjela fizike PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Daniela Jović, voditeljica misije CroCube izjavila je da je ovo povijesna misija koja će odnijeti prvu hrvatsku 'kockicu' u svemir: "U ime cijelog tima CroCubea, koji čini 30-tak članova - stručnjaka iz različitih područja i iz različitih dijelova Hrvatske - želim se zahvaliti na podršci koju smo dobili u realizaciji misije čiji je cilj transfer svemirskih tehnologija u Hrvatsku, što danas slikovito vidimo kao konkretan proizvod, prvi hrvatski satelit".

Posebno je istaknula izazove oko okupljanja tima stručnjaka iz različitih sfera društva, do prikupljanja novčanih sredstava crowdfunding kampanjom, razvoja povjerenja i podrške kod hrvatske javnosti, ali i relevantnih tvrtki i institucija.

Ante Medić, izvršni direktor Pulsar Labsa iz Hrvatske, objašnjava funkciju hrvatskog modula: "AstroTron je eksperiment za testiranje izdržljivosti komercijalne elektronike i mikrokontrolera u teškim radnim uvjetima u svemiru i pri visokoj radijaciji, pri čemu sustav ima ugrađene redundancije te može samostalno validirati podatke sa senzora čak i ako jedno od 3 mikroračunala bude oštećeno od radijacije u niskoj zemljinoj orbiti."

Hana Kováčová, Nj.E. veleposlanica Republike Slovačke, komentirala je: "Raznolikost Slovačko-hrvatske suradnje potvrđuje projekt prvog hrvatskog satelita CroCube. Za Hrvatsku je Slovačka inspiracija, u okviru koje se dijele vrijedna stručna iskustva iz jedinstvenog znanstvenog projekta prvog slovačkog satelita skCUBE postavljenog na orbitu oko Zemlje 2017. godine.

Slovačka ima dugu tradiciju u istraživanju svemira i uspješno gradi slovački svemirski ekosustav. U 2022. godini Slovačka je postala pridružena članica Europske svemirske agencije (ESA), što doprinosi transformaciji slovačkog gospodarstva, razvoju njegovog inovativnog potencijala i mogućnostima suradnje na svemirskim istraživanjima ili sudjelovanju u ESA programima.

Postavljanje prvog hrvatskog satelita CroCube na orbitu oko Zemlje u veljači 2024. nam otvara nove mogućnosti i prilike za suradnju slovačkih i hrvatskih tvrtki, znanstvenika, studenata, inženjera i radioamatera u području svemirskih istraživanja i industrije kroz inovativne tehnologije i buduće projekte.

Vjerujemo da će i hrvatska misija biti uspješna te da će generirati nove inovacije, znanja i daljnju međunarodnu suradnju."

Konferenciju u njenoj cijelosti možemo (i trebamo) sagledati kao najavu transformacije hrvatske ekonomije i pasivnog radnog okruženja, zastarjelog obrazovnog sektora i kurikuluma s intencijom stvaranja održive platforme na kojoj će stasati nova, razvijenija i inovativnija Hrvatska te nove generacije svemirskih inženjera, istraživača, astronoma i programera. 

11.11.2023. 07:28:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh