« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
UNICEF

U zadnjih 20 godina postignut znatan napredak u zaštiti prava djece

U sljedećih 20 godina najveći izazov predstavlja postavljanje najboljeg interesa djeteta u središte svih ljudskih aktivnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

UNICEF

,

Konvencija o pravima djeteta

,

Ann Veneman

U povodu 20. obljetnice donošenja Konvencije o pravima djeteta UNICEF je objavio posebno izdanje Izvješća o stanju djece s osvrtom na utjecaj te konvencije na živote djece diljem svijeta te s izazovima s kojima se još treba suočiti svijet kako bi unaprijedio prava djece, priopćio je u petak UNICEF-ov ured u Hrvatskoj.

Konvenciju su priznale 193 zemlje, obvezavši se da će poštovati članke toga međunarodnog sporazuma. On donosi univerzalna dječja prava kao što je pravo na identitet, ime i nacionalnost, pravo na obrazovanje i prava na najbolju moguću zdravstvenu skrb te zaštitu od zlostavljanja i iskorištavanja.

Više od 70 zemalja uključilo je standarde skrbi o djeci iz konvencije u nacionalne propise, a izrazito je porasla i svijest o potrebi za zaštitom djece i zagovaranjem njihovih prava, otkad je konvencija prihvaćena, prije 20 godina.

Od tada do danas, kako se navodi u izvješću, postignut je znatan napredak: Tako se, na primjer, godišnja smrtnost djece mlađe od pet godina smanjila s oko 12,5 milijuna u 1990. do procijenjenih 8,8 milijuna u 2008., a između 1990. i 2006. više od 1,6 milijarda ljudi je dobilo pristup čistijim izvorima vode.

"Nije prihvatljivo da djeca još umiru od bolesti koje se mogu uspješno liječiti ili spriječiti, kao što su upala pluća, malarija, ospice i neuhranjenost. Mnoga djeca na svijetu nikad neće iz prve ruke vidjeti kako izgleda učionica, a milijunima nedostaje zaštita od nasilja, zlostavljanja, iskorištavanja, diskriminacije i zapuštanja," Ann Veneman, izvršna direktorica UNICEF-a

U izvješću se navodi da danas oko 84 posto djece osnovnoškolske dobi širom svijeta ide u školu, smanjuje se i raskorak između broja upisanih djevojčica i dječaka, a djeca više nisu nevidljive žrtve HIV-a i AIDS-a.

Važni koraci, nastavlja se, poduzeti su kako bi se zaštitilo djecu od novačenja u vojsku ili trgovine radi prostitucije ili porobljavanja, dob za ulazak u brak u nekim zemljama raste, a polako pada i broj djevojaka koje su izložene štetnoj praksi spolnog sakaćenja.

No, po UNICEF-u, dječja prava su još daleko od sigurnog ostvarivanja.

I danas posebnu pozornost iziskuju prava djevojčica. Većina djece koja ne ide u osnovnu školu su djevojčice, pa raste i vjerojatnost da će biti izložene seksualnom zlostavljanju, kao i da će biti žrtve trgovine ljudima ili prisilna braka. U mnogim područjima imat će manje izglede za ostvarivanje osnovne zdravstvene zaštite.

Izvješće također donosi niz prijedloga i načina na koje se mogu unaprijediti dječja prava.

"Velik izazov u sljedećih 20 godina predstavlja postavljanje najboljeg interesa djeteta u središte svih ljudskih aktivnosti. Naša je zajednička odgovornost osigurati ostvarivanje prava svakog djeteta na opstanak, razvoj, zaštitu i sudjelovanje", istaknula je Veneman. (hina/metro-portal)

20.11.2009. 16:04:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh