« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
RTV UZ HNV

U Vojvodini uskoro radijski program na hrvatskom jeziku?

Obećanje je dano izaslanstvu HNV-a koje je od čelnika RTV-a zatražilo da hrvatska u pogledu prava na informiranje bude izjednačena s ostalim manjinama

Fotografija vijesti
Više o

nacionalne manjine

,

Vojvodina

,

hrvatski jezik

,

radio program

Uprava Radio televizije Vojvodine obvezala se da će do kraja travnja osnovati uredništvo i da će emitiranje radio programa na hrvatskom jeziku početi sredinom godine, prenijele su internetske stranice programa na hrvatskom Radio Subotice, javlja Hina.

Obećanje je dano izaslanstvu Hrvatskoga nacionalnoga vijeća (HNV) koje je od čelnika RTV-a zatražilo da hrvatska manjina u pogledu prava na informiranje bude izjednačena s ostalim nacionalnim manjinama u Vojvodini. Premda su Hrvati treća po veličini nacionalna manjina u pokrajini na Radio Novom Sadu uopće ne postoji program na njihovu materinskom jeziku. Sve druge manjine, pa i one daleko malobrojnije, to pravo odavno ostvaruju.

„Na Radio Novom Sadu hrvatski program traje nula minuta, dok na primjer program na bunjevačkom traje 20 minuta tjedno. Za mene je takav tretman neshvatljiv i neprihvatljiv", izjavio je član izvršnoga odbora HNV-a Dujo Runje, prenosi program na hrvatskom Radio Subotice.

Riječi je bilo i o televizijskom programu na hrvatskom jeziku koji se u obliku "Dnevnika" počeo emitirati prije godinu dana, no status novinara tih emisija još nije riješen. Nije prihvatljivo da je informiranje na hrvatskom jeziku na pokrajinskoj razini daleko od stanja koje bi se moglo smatrati ujednačenim u ostvarivanju ovoga prava kada su u pitanju ostale nacionalne zajednice, izjavio je Runje.

Formiranje uredništva programa na hrvatskom jeziku pri RTV više je puta bilo na dnevnom redu zasjedanja mješovitoga odbora za praćenje provedbe sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina Srbije i Hrvatske.

07.03.2011. 20:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh