« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SVJESNOST

U utorak besplatni pregledi na maksilofacijalnoj kirurgiji u KB Dubrava

Svi koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, vratu ili glavi mogu doći na besplatan pregled od 15 do 19 sati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/Cropix)
Više o

KB Dubrava

,

usna šupljina

,

maksilofacijalna kirurgija

,

ždrijelo

,

rak glave

,

rak vrata

Liječnici Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju Kliničke bolnice Dubrava sutra će od 15 do 19 sati obavljati besplatne preglede na koje se mogu odazvati svi koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, vratu ili glavi, probleme s otežanim gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije po koži glave i vrata, priopćeno je danas iz te klinike.

Pregledi će se moći obaviti bez uputnice HZZO-a, a cilj akcije je potaknuti građane da odu na pregled specijalisti koji se bavi dijagnostikom raka glave i vrata te podizanje svijesti javnosti o simptomima, čimbenicima rizika, dijagnostici i liječenju te zloćudne bolesti.

Javno-zdravstvena akcija održava se u sklopu Tjedna svjesnosti o raku glave i vrata koji se ovoga tjedna obilježava širom svijeta u organizaciji Saveza za rak glave i vrata. Prošle godine akciji se odazvalo 1014 osoba koje su pregledane u odjelima dvanaest hrvatskih bolnica koje su sudjelovale u besplatnim specijalističkim pregledima.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu. Simptomi ovise o lokaciji tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju. Ipak, najčešći su simptomi stalna grlobolja, teškoće pri žvakanju ili bolovi pri gutanju, trajno začepljen nos ili uporna krvarenja iz nosa, čvor na vratu, produljena promuklost ili promjene u tonu glasa, bol koja sijeva u uho, gubitak osjeta u dijelu lica, neobične bijele ili crvene mrlje u ustima te rane u ustima.

Glavni su čimbenici rizika pušenje i alkohol te infekcija HPV-om (humani papiloma virus).

Procjenjuje se kako je broj slučajeva karcinoma glave i vrata u Europi oko 140.000 godišnje, s više od 65.000 smrti na godišnjoj razini.

Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Bolest ne uključuje tumore mozga i oka. (hina/metro-portal)

12.04.2010. 15:26:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh