« Kultura
objavljeno prije 2 godine
PROJEKTI

U svibnju Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

Na Festivalu će biti predstavljene europske politike i projekti u kulturnom sektoru koji se bave digitalnom transformacijom baštinskih ustanova

Festival u NSK
Festival u NSK (Arhiva)
Više o

knjige

,

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

,

NSK

,

Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira 11. festival hrvatskih digitalizacijskih projekata koji će se održati online 12. i 13. svibnja 2022., a posvećen je digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama ustanova u kulturi i znanosti te promociji digitalizacijskih projekata.

Ovogodišnji D-fest donosi pregled aktivnosti projekta e-Kultura - Digitalizacija kulturne baštine, trenutačno najvećeg nacionalnog projekta usmjerenog razvoju infrastrukture za upravljanje

digitalnom kulturnom baštinom i osnaživanju ustanova u području digitalizacije građe, trajne pohrane, digitalnog objedinjavanja i razvoja usluga. Projekt će predstaviti Ministarstvo kulture i medija te predstavnici partnerskih ustanova - Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske radiotelevizije.

Na Festivalu će biti predstavljene europske politike i projekti u kulturnom sektoru koji se bave digitalnom transformacijom baštinskih ustanova, ali i primjenom digitalnih sadržaja u području obrazovanja i e-učenja. Bit će dan pregled projekata u području digitalizacije i izrade digitalnih proizvoda i usluga, predstavljeni rezultati dugogodišnjih projekata sustavne digitalizacije te dan i uvid u inovativne alate za prezentaciju baštine u digitalnom okruženju.

U programu Festivala sudjeluju izlagači s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Instituta za migracije i narodnosti, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Filozofskog fakulteta u Rijeci, Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, Zagrebačkog inovacijskog centra, Narodne biblioteke Srbije, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Znanstvene knjižnice Zadar, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i drugih baštinskih ustanova. Zanimljive projekte predstavit će i Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Zagreba, Gradski muzej Požega, Hrvatski školski muzej, Muzej grada Koprivnice, Muzeji grada Karlovca, Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Knjižnica i čitaonica Fran Galović iz Koprivnice, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, Knjižnice grada Zagreba i drugi.

Program D-festa dostupan je na mrežnim stranicama Festivala, a svi zainteresirani za sudjelovanje prijaviti se mogu do 10. svibnja preko poveznice http://dfest.nsk.hr/registracija.

29.04.2022. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh