« Zagreb
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
UJEDINJENI PROTIV FAŠIZMA

U subotu na Trgu bana Jelačića prosvjed protiv fašizma

"Ove stranke ne samo da brane fašiste poražene u Drugom svjetskom ratu, nego su i danas uključene u fizičko nasilje prema svim ugroženim skupinama", stoji u pozivu

Fotografija vijesti
Više o

antifašizam

,

HČSP

,

Građanska akcija

Dođite u subotu na Trg bana Jelačića i stanite u obranu antifašističkog naslijeđa ove zemlje, stoji u pozivu inicijative Ujedinjeni protiv fašizma, prenosi Hina.

Inicijativa poziva sve stanovnike Zagreba, antifašiste, radnice i radnike, studentice i studente, umirovljenike i nezaposlene da u subotu u 11 sati dođu na Trg bana Jelačića "na prosvjed protiv fašističke konferencije i mimohoda u organizaciji mladeži HČSP-a", najavljene za petak i subotu. Upozorava pritom da će na konferenciji i mimohodu u organizaciji HČSP-a sudjelovati "brojni članovi profašističkih stranaka iz Mađarske, Bugarske, Njemačke, Francuske i Austrije" - flamanski Voorposten, VMRO - Bugarski nacionalni savez, njemačka Nacionaldemokratska stranka, francuski Front National i mađarski Jobbik.

"Ove stranke ne samo da brane fašiste poražene u Drugom svjetskom ratu, nego su i danas uključene u fizičko nasilje prema svim ugroženim skupinama. Paradoksalno za jednu nacionalističku konferenciju u Hrvatskoj, velikomađarske grupacije imaju i teritorijalne pretenzije na dio hrvatskog teritorija", ističe Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma.

Dodaje i da godišnjica prvostupanjske presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne može biti povod "fašističkom maršu kroz centar Zagreba".

"Radi se tek o jeftinom spinu koji nije prošao u hrvatskoj javnosti. Ovdje se ne radi o sukobu ljevice i desnice, već o protivljenju građana marširanju fašista iz raznih zemalja, uključenih u nasilje prema manjinama i drugim ugroženim skupinama. Procesuiranje ratnih zločina ostavljamo sudovima te smatramo da zločin nema i ne smije imati naciju ni vjeru", navodi Inicijativa.

Ocijenivši kako Deklaracija o antifašizmu u kojoj Hrvatski sabor "poziva državna tijela da zakonskim sredstvima i djelatnošću čuvaju i unapređuju antifašističke stečevine, vrijednosti i opredjeljenja hrvatskog društva i Republike Hrvatske" zasada ostaje mrtvo slovo na papiru, Inicijativa poručuje - "Zato mi, građani i građanke Zagreba i Hrvatske moramo obraniti antifašističko naslijeđe i još jednom jasno i glasno reći NE fašizmu".

11.04.2012. 12:30:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh