« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
provokacija

U središtu Rijeke podignuta talijanska zastava

Po trgu su bili razbacani i letci koji veličaju začetnika fašizma Gabriela D'Annunzia

(Wikipedia)
Više o

Vojko Obersnel

,

Gabrielo D'Annunzio

,

Trg Riječke rezolucije

,

talijanska zastava

U samom središtu Rijeke, na Trgu Riječke rezolucije, danas je bila podignuta talijanska državna zastava kojoj tamo, prema propisima, nije mjesto.

Ispod zastave, po trgu je bilo razbacano više manjih papirnatih zastava Italije i letaka s natpisima "Viva Fiume d'Italia" ("Živjela talijanska Rijeka") i "Viva gli Arditi" ("Živjeli Arditi, sljedbenici Gabriela D'Annunzia, poznati i kao crnokošuljaši).

Letaka s iredentističkim porukama po podu bilo je i u subotu, no svjedoci kažu da im nisu obraćali preveliku pozornost, već su ih doživjeli kao neslanu šalu.

Nakon jutrašnje dojave građana, zastave i letke uklonili su komunalni redari, a policija je napravila uviđaj.

Počinitelj ovog nimalo bezazlenog djela je za sada nepoznat i za njim se traga. Pretpostavlja se da je iredentističkim porukama i zastavama provokator želio obilježiti 12. rujna.

Naime, tog je datuma prije 90 godina u Rijeku sa svojim trupama ušetao Gabrielo d'Annunzio, duhovni otac Benita Mussolinija i začetnik fašizma, osvojio grad i uspostavio vlastitu Slobodnu državu Rijeka koja nije dugo potrajala.

Začetnik je i prakse prisilnog zatvaranja, mučenja i ubijanja političkih protivnika a njegovi Arditi na letku, poznati po svojoj okrutnosti, izvršavali su krvave političke obračune.

Neslanu šalu osudio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
- Dio odgovornosti svakako snose i oni koji D'Annunzija pokušavaju prikazati kao simpatičnog pjesnika koji je Rijeci donio liberalan način života - istaknuo je riječki gradonačelnik.

13.09.2009. 19:07:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh