« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
SPLIT

Prekinute blokade Pravnog i Filozofskog fakulteta

Pulski, osječki i riječki studenti nastavljaju blokadu jer nisu dobili nikakve odgovore na svoje zahtjeve.

(Duje Klarić, CROPIX)
Više o

Pula

,

Sveučilište u Rijeci

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

Nezavisna incijativa za pravo na besplatno obrazovanje

,

Filozofski fakultet Rijeka

,

Sveučilište u Osijeku

,

Sveučilište Jurja Dobrile

,

Filozofski fakultet Split

,

Pravni fakultet

,

Sveučilište u Splitu

,

Boris Buklijaš

,

FESB

,

Tomislav Kilić

,

Ivan Pavić

,

Anita Pintarić

Bez obzira na to što je jutros u osam sati na svim do danas blokiranim fakultetima splitskoga Sveučilišta počelo predavanje, pedesetak najupornijih studenata sat poslije krenulo je u povorci gradom ne odustajući od zahtjeva za besplatnim školovanjem za sve.

Nakon okupljanja pred Kineziološkim fakultetom, studenti su otišli su na Pravni fakultet, gdje su lupajući po zaključanim vratima razbili jedan prozor. Pred njih je izišao dekan Boris Buklijaš, koji ih je zamolio da ne ometaju redovitu nastavu jer je većina studenata tog fakulteta izglasovala deblokadu, a policajcima je rekao kako ne želi nikoga prijavljivati za štetu na staklu.

Povorka je nakon desetak minuta bubnjanja i vikanja gradskim ulicama krenula na Filozofski fakultet, gdje su ih dočekali neraspoloženi kolege koji su slušali nastavu. Povorka se zatim uputila na Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB). Studenti - prosvjednici i aktivisti Nezavisne studentske inicijative tražili su od dekana Tomislava Kilića da uđu u zgradu, što im nije dopušteno te su ostali pred zatvorenim vratima. Ni s tog fakulteta nitko od kolega im se nije želio pridružiti, a studenti FESB-a o mogućoj blokadi odlučit će na popodnevnoj tribini. Konačnu potvrdu o tome koja će biti sljedeća studentska akcija u Splitu i pridružuju li se blokadi i FESB-ovci, javnost će doznati nakon plenuma večeras u 20 sati ispred Pravnog fakulteta.

Rektor splitskoga Sveučilišta Ivan Pavić izjavio je kako smatra da je Ministarstvo prihvatilo dovoljno studentskih zahtjeva te da se, zahvaljujući odluci Rektorskog zbora, od iduće akademske godine očekuje davanje studentskih kredita. "Kamata bi trebala biti simbolična, a uspješni studenti čak neće trebati vraćati kredit", zaključio je rektor Pavić.

Pulski studenti na sinoćnjem su plenumu izglasovali da nastavljaju blokadu nastave na Sveučilištu Jurja Dobrile jer još nije ispunjen nijedan zahtjev Nezavisne inicijative te nije stiglo pismeno očitovanje ministra Primorca o vraćanju 1,5 milijuna kuna.

"Studenti su poduprli projekt izgradnje doma i menze, ali budući da i dalje nemamo očitovanje resornog ministra o oduzetim sredstvima potrebnim za izgradnju projekta, prekid blokade nije moguć. Riječ je o 1,5 milijuna kuna koji su nam najprije dodijeljeni, a zatim oduzeti rebalansom proračuna", kaže se u današnjem priopćenju za javnost Nezavisne inicijative studenata.

Bez obzira na odluku Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta u Osijeku da se na tom fakultetu prekinu prosvjedi i organizira nastava, prosvjedi se nastavljaju, a nastava se održava tek djelomično.

Po riječima dekanice Anite Pintarić, Filozofski fakultet iznajmio je sedam učionica u Pučkom učilištu za održavanje nastave, a tek manji dio nastave održava se na njemu. Dekanica je pozvala studente da ustraju u svojim zahtjevima za kvalitetnom nastavom i u ostalim zahtjevima, ali, kako je istaknula, ne na takav način, "koji zbog onemogućavanja nastave svima šteti". Rekla je da se "znatan dio studenata odlučio za pohađanje nastave, a u nekim grupama i 100 posto". Posebno su zainteresirani studenti treće godine psihologije da odrade sve svoje obveze do 1. listopada zbog upisa na dodiplomski studij, rekla je dekanica Pintarić.

Članovi Nezavisne inicijative iz Osijeka, organizatori prosvjeda koji na osječkome Filozofskom fakultetu traje od 23. travnja, izjavili su danas kako od blokade nastave i prosvjeda ne odustaju dok se ne ispune njihovi zahtjevi koje su, kako ističu, poslali Vladi i svim ovlaštenim institucijama.

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci održan je danas sastanak Fakultetskog vijeća na kojem su sudjelovali i studenti. Nastavnici i studenti odlučili su sastaviti zajedničku radnu skupinu koja bi trebala utvrditi kriterije za izlazak iz sadašnjeg stanja i studentske blokade fakulteta. Blokada na tri fakulteta riječkoga Sveučilišta - na Filozofskom i Ekonomskom fakultetu te na Akademiji primijenjenih umjetnosti traje i dalje, a studenti zasad neće izlaziti na prosvjedne skupove na ulice, odlučeno je u riječkom ogranku Nezavisne studentske inicijative. (hina/metro-portal)

04.05.2009. 16:35:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh