« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
ZAŠTITA GRANICE

U Sloveniji oživjela ideja o uspostavi obalne straže

Obalna straža djelovala bi na moru i bila znatno jeftinija od mornarice i policije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Šebelić/CROPIX)
Više o

Slovenija

,

državna granica

,

klijenti

Nakon više od dvije godine u Sloveniji je ponovo oživljena ideja o uspostavi obalne straže, a njeni zagovornici tvrde da je to jeftinije i racionalnije od jačanja mornarice i nabave skupih vojnih brodova, navodi slovenski tisak u subotu.

Obalna straža djelovala bi na moru umjesto mornarice i policije, a parlamentarni zastupnik u slovenskom parlamentu Franco Juri navodi da bi se tako uštedjelo jer se sada zaštitom i nadzorom četrdesetak kilometara duge slovenske obele i teritorijalnog mora bavi čak sedam ministarstava, piše ljubljanski "Dnevnik".

Iako je Juri član koalicijske stranke Zares, nije jasno ima li on u svojim prijedlozima potporu ključnih ministarstava i vlade, ocjenjuje list. "Obalnu stražu imaju i neke druge članice Europske unije slične Sloveniji. To znači da nemaju pomorsku komponentu oružanih snaga nego razvijaju obalnu stražu kao jezgru iz koje se u slučaju ratnog stanja može oformiti vojna mornarica", izjavio je Juri za "Dnevnik".

Iznoseći svoju ideju na stranačkoj konferenciji za novinare u petak u Ljubljani, Juri je rekao da Sloveniji nisu potrebni ratni brodovi poput onoga koji je naručen u Rusiji, a uskoro bi trebao doploviti u slovenske vode.

Riječ je o brodu iz klase "Svetljak" sagrađenom u Sankt Peterburgu, koji stoji 35 milijuna dolara, čime je Slovenija namirila preostalo potraživanje prema Ruskoj Federaciji na ime klirinškog duga preostalog iz vremena nekadašnje SFRJ.

Brod je dužine 49 i širine 9,2 metara, najveće brzine 27 čvorova, a naoružan je s jednim topom, dva mitraljeza, protubrodskim raketnim sustavom, raketama i proturaketnom zaštitom.(hina/metro-portal)

14.08.2010. 10:49:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh