« Svijet
objavljeno prije 14 godina
POTENCIJALNO SMRTONOSNA

U sarajevskom rodilištu izolirana MRSA bakterija

Istaknuto je kako je stanje pod nadzorom te da nije životno ugrožena niti jedna beba ili rodilja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX/Ilustracija)
Više o

rodilište

,

Sarajevo

,

thomas parker

Reagirajući na tvrdnje lokalnih medija kako je stanje u sarajevskom rodilištu proteklih dana postalo alarmantno te da se poduzimaju izvanredne mjere kako bi se spriječilo širenje bakterijskih infekcija među novorođenim bebama i njihovim majkama, uprava KCUS-a je potvrdila kako je doista pronađena MRSA bakterija te da je od početka veljače zbog toga tretirano 23 od ukupno 1235 djece rođene u ovom razdoblju.

"Niti jedno dijete nije imalo sepsu a sve su to uglavnom bile kožne manifestacije koje se uspješno tretiraju", stoji u priopćenju u kojemu se također tvrdi kako je MRSA bakterija koja postoji u svim većim zdravstvenim ustanovama u svijetu.

"U našem slučaju zastupljenost ove infekcije iznosi 1,86 posto, što se smatra prihvatljivom, čak i zadovoljavajućom epidemiološkom situacijom za pacijente koji su bili hospitalizirani na ginekološko-akušerskoj klinici", stoji u priopćenju.

Također se pojašnjava kako je u posljednjih dvadesetak dana utvrđeno da je pet rodilja bilo pozitivno na MRSA-u već kod primanja na kliniku a ista bakterija pronađena je i kod jedne medicinske sestre.

Sarajevsko rodilište od 1992. premješteno je u staru i neuvjetnu zgradu nekadašnje očne klinike nakon što je bivša GAK gotovo potpuno uništena u napadima srpskog topništva na grad. Rekonstrukcija uništene klinike ove je godine pri kraju pa se očekuje skoro preseljenje u novi objekt čime bi se osigurali znatno bolji higijenski uvjeti za porodilje i smještaj novorođenih beba. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 19:15:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh