« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
VELIKA BRITANIJA

U pogon puštena najveća farma vjetroelektrana na moru

Na jugoistočnoj obali Engleske izgrađena je najveća farma vjetroelektrana na moru u svijetu

Vjetroelektrana
Vjetroelektrana (Getty Images)
Više o

ekološka svijest

,

čista energija

,

Vattenfall

,

vjetroelektrane

Najveća farma vjetroelektrana na moru u svijetu puštena je u četvrtak u pogon u teritorijalnim vodama Velike Britanije sukladno obećanju vlade u Londonu da će ta zemlja postati svjetski lider u industriji proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Švedska energetska tvrtka Vattenfall izgradila je farmu vjetroelektrana Thanet nadomak gradu Ramsgateu na jugoistočnoj obali Engleske, priopćivši da će 100 turbina proizvoditi dovoljno energije za opskrbu više od 200.000 domova.

>>Strategija izvora energije - voda, vjetar, sunce, geotermalna energija

U sklopu projekta bit će instalirana ukupno 341 turbina tijekom sljedeće četiri godine, uz ukupni trošak od 780 milijuna funti (1,2 milijarde dolara). Farma Thanet pokriva područje od preko 35 četvornih kilometara i proizvodit će do 300 megavata (MW) električne energije ukoliko vjetar bude puhao brzinom od 16 metara u sekundi.

Prema podacima iz industrije, trenutni je kapacitet britanskih vjetroelektrana 5 gigavata a gradi se odnosno planira daljnjih 18 gigavata. U sljedećih desetak godina očekuje se da će uz britansku obalu u pogonu biti oko 10.000 turbina.

"Nalazimo se u jedinstvenom položaju da postanemo svjetski lider u toj industriji. Mi smo otočni narod i čvrsto vjerujem da bismo trebali maksimalno upregnuti naše resurse vjetra, valova i plime," kazao je ministar za energiju i klimatske promjene Chris Huhne. Ta mogućnost privukla je velike inozemne ulagače, uključujući i Vattenfall, norveški Statoil i njemački RWE.(hina/metro-portal)

23.09.2010. 17:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh