« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
POVEĆANA RADIJACIJA

U nuklearki Fukushima odjeknula nova eksplozija

Eksplozija se dogodila u reaktoru 2 nuklearke Fukushima 1, oštećenoj potresom i tsunamijem na sjeveroistoku Japana, objavile su vlada te tvrtka koja upravlja elektranom

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

eksplozija

,

radijacija

,

fukushima

"Velika se eskplozija dogodila" između 6 sati i 6.15 ujutro (po mjesnom vremenu) u reaktoru 2", izjavio je glasnogovornik Tokyo Electric Power (Tepco), kompanije koja upravlja centralom Fukushima Daichi.

Vladin glasnogovornik Yukio Edano rekao je da "postoji moguće oštećenje u rashladnom krugu", donjem dijelu zaštitnog spremnika koji služi za hlađenje reaktora i kontrolu tlaka unutar tog spremnika. Ovo je prva dojava o oštećenju spremnika reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima 1, koja je bila pogođena nizom problema otkako su potres i tsunami pogodili sjeveroistočni Japan.

Eksplozije su se dogodile i na druga dva reaktora u istoj nuklearnoj elektrani, u subotu te u ponedjeljak. U ta dva slučaja uzrok je bio akumuliani vodik i bila je oštećena ili uništena vanjska zgrada reaktora no nije bilo oštećenja unutrašnjih postrojenja, objavila je vlada.

Okrug Ibaraki smješten je južno od Fukushime i nešto više od 100 kilomeatra sjeveroistočno od Tokija. S 35 milijuna stanovnika, megapolis Tokio je najnapučenije gradsko središte na svijetu.

15.03.2011. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh