« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
IZLOŽBE

U NSK izložba i tematski susret posvećeni Miroslavu Krleži

Knjižnica izložbom predstavlja rukopisnu građu iz Krležine ostavštine 21 godinu nakon njezina otvaranja javnosti te iz trezora na svjetlo dana iznosi Krležine rukopise, dnevničke zapise, romane, pripovijetke i korespondenciju

Izložba o Krleži
Izložba o Krleži (Arhiva)
Više o

izložba

,

Miroslav Krleža

,

NSK

U povodu skorašnje obljetnice rođenja Miroslava Krleže i u sklopu 11. Festivala Miroslav Krleža, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u utorak 5. srpnja 2022. u 12 sati priprema jednodnevnu izložbu odabrane građe Krležine rukopisne ostavštine uz prigodni tematski susret.

Na susretu će govoriti dr. sc. Suzana Marjanić s Instituta za etnologiju i folkloristiku, ugledni krležolog Velimir Visković i dr. sc. Irena Galić-Bešker, voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U programu susreta sudjelovat će i Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža te glumci Jelena Miholjević i Siniša Ružić, koji će interpretirati fragmente iz zbirke Hrvatski bog Mars.

Zbirka Hrvatski bog Mars iz 1922. godine dio je rukopisne građe koja će biti predstavljena na izložbi Iz Autorova pera: rukopisna građa Miroslava Krleže. Izložbom će NSK javnosti, između ostalog, predstaviti i Krležine dnevničke zapise iz 1942. godine, odlomke iz romana Banket u Blitvi i Na rubu pameti, Djetinjstvo u Agramu, fragmente Matvejevićeva razgovora s Krležom, odabir korespondencije Miroslava i Bele Krleže te pojedina Krležina tiskana izdanja.

Podsjetimo, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, prema želji samog Miroslava Krleže, dom je njegove rukopisne ostavštine. Krležin nasljednik, prim. dr. Krešimir Vranešić, ostavštinu je darovao Knjižnici, a ona je otpečaćena po isteku dvadesetogodišnjeg moratorija 2001. godine. Za njezino popisivanje i obrađivanje pobrinuli su se Leksikografski zavod Miroslav Krleža te Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a po završetku obrade, njezin je sadržaj objavljen u katalogu Rukopisna ostavština Miroslava Krleže, koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu otisnula 2003. godine. 

02.07.2022. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh