« Fun
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
pariz

U Louvre zbog Mona Lise dolazi 80 posto svih posjetitelja

Čarobni osmjeh privlači "ljubitelje umjetnosti"

Četiri od pet posjetitelja najpoznatijega svjetskog muzeja u Louvre dolazi radi Mone Lise, rekao je čelnik muzeja Herni Loyrette u intervjuu za pariški list Le Parisien. "Istina je da 80 posto svih posjetitelja stiže kako bi vidjelo Mona Lisu. Louvre je jedini muzej u svijetu koji posjeduje takvu ikonu", ističe Loyrette.

Gospodarska kriza, međutim, pogađa i najpoznatiji muzej na svijetu pa je broj američkih posjetitelja pao 10 do 20 posto i već je jasno da se ove godine neće ponoviti rekordnih 8,5 milijuna posjeta iz 2008. Louvre ove godine obilježava 20. obljetnicu izgradnje staklene piramide arhitekta Ieoha Minga Peija, koja u svojem donjem dijelu krije trgovine i zbog tako golema broja posjetitelja postala je pretijesnom.

Iako isprva žestoko osporavana i kritizirana, staklena piramida s vremenom je i sama prihvaćena kao muzejska atrakcija. Kako je koncipirana za prihvat samo 4,5 milijuna posjetitelja na godinu, i arhitekt i uprava danas razmatraju kako proširiti njezine prihvatne mogućnosti.

27.04.2009. 13:11:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh