« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NEMA ZRAČENJA

U Hrvatskoj nisu potrebne mjere sigurnosti zbog radijacije

Hrvatski stručnjaci kontinuirano prate što se događa u Japanu, još nema znakova stabiliziranja situacije

Radijacija
Radijacija (Shutterstock)
Više o

radijacija

,

nuklearna katastrofa

,

nuklearna sigurnost

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost priopćio je danas, u povodu nuklearne nesreće u Japanu, kako kontinuirano prati stanje na lokaciji nuklearne elektrane Fukushima-Daiichi, te procjenjuje da na području Hrvatske ne treba očekivati takav utjecaj radioaktivnosti iz ugroženih japanskih elektrana, koji bi zahtijevao mjere zaštite i spašavanja stanovništva.

Prema službenim izvješćima Međunarodne agencije za atomsku energija (IAEA), a koja se temelje na informacijama japanskih službi nadležnih za nuklearnu i radiološku sigurnost, još nema vidnih znakova stabiliziranja situacije.

Reaktorske jedinice 1, 2 i 3 napajaju se morskom vodom uz pomoć pokretnih agregata. Razina vode za hlađenje u sva tri reaktora je od 170 do 230 centimetra ispod vrha gorivih elemenata. Zaštitna zgrada reaktora broj3 propušta paru, a pritisak u njoj nije stabilan.

Prema zajedničkoj prognozi meteoroloških centara u Tokiju, Obminsku i Pekingu, kretanje radioaktivnog materijala koji je ispušten u atmosferu, bit će usmjereno jugoistočno u prvih 24 sata, odnosno sjeveroistočno u daljnjih 24 sata, sve prema Pacifiku.

Kritično u reaktorima 5 i 6

Potvrđeno je kako je prekjučer, u bazenu istrošenog goriva reaktora broj 4 došlo i do drugog požara koji je trajao od 21,45 sati do 23,26 sati po našem vremenu.

U reaktorima broj 5 i 6, koji sadrže gorivo ali nisu bili u pogonu u vrijeme potresa i tsunamija 11. ožujka, dolazi do pada razine vode za hlađenje, a temperatura vode u bazenima istrošenog goriva u tim jedinicama je u porastu.

Radioaktivnost na ogradi elektrane je tijekom jučerašnjeg dana iznosila od 300 do 1.500 mikroSv/h (mikrosiverta na sat). U razdoblju od 2,20 sati do 08,20 sati po našem vremenu, došlo je do značajnog povećanja razine radioaktivnosti. U jednom trenutku brzina doze dosegla je 10.850 mikro Sv/h.

U prvih 8 sati srijede 16. ožujka, na širem području od 20 do 60 kilometara oko elektrane, sjeverno prema naselju Fukushima, mjerilo se od 3 do 30 mikroSv/h. Samo je nekoliko mjerenja iznosilo 80 mikroSv/h. Južnije, na lokaciji Tokai, radioaktivnost je bila u opadanju. Mjerilo se od 1 do 5 mikroSv/h. Ti iznosi za nekoliko desetaka puta premašuju prirodnu razinu radioaktivnosti, ali ne predstavljaju izravnu opasnost za stanovništvo.

Evakuacija u Hrvatskoj

Kriteriji za primjenu mjera zaštite u Hrvatskoj propisani su Pravilnikom o granicama izlaganja ionizirajućem zračenju te o uvjetima izlaganja u posebnim okolnostima i za potrebe intervencija u slučaju izvanrednom događaju. Evakuacija se primjenjuje ako se očekuje da će pojedinac primiti dozu od 50.000 mikroSv u sedam dana. Zaklanjanje se primjenjuje ako se očekuje da pojedinac primi dozu od 10.000 mikroSv u dva dana.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost i dalje procjenjuje da na području Hrvatske ne treba očekivati takav utjecaj radioaktivnosti iz ugroženih japanskih elektrana, koji bi zahtijevao mjere zaštite i spašavanja stanovništva.

17.03.2011. 18:11:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh