« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
VJEROVALI ILI NE

U Hrvatskoj najviše skočila kvaliteta života

Zajedno s Argentinom i Saudijskom Arabijom, Hrvatska je u četvrt stoljeća napravila u tom pogledu najveći kvalitativni skok u svijetu

Statistika je neumoljivo ... glupa!
Statistika je neumoljivo ... glupa! (Shutterstock)
Više o

Hrvatska

,

kvaliteta života

,

UN izvješće

Nevjerojatan podatak da je Hrvatska u zadnjih četvrt stoljeća najviše napredovala u kvaliteti života donijelo je izvješće UN-a koje će zasigurno izazvati brojne polemike. Ako ništa drugo, to se poklapa s prelaskom u demokraciju i osamostaljenje Hrvatske ...

Među 156 zemalja iz izvješća UN-a, Hrvatska se u 2013. svrstala na 47. mjesto po kvaliteti života stanovnika, u najvišu skupinu od 49 država koje imaju 'vrlo visoki humani razvoj'.

Zajedno s Argentinom i Saudijskom Arabijom, Hrvatska je u četvrt stoljeća napravila u tom pogledu najveći kvalitativni skok u svijetu, jer je početkom 1990. spadala u zemlje sa 'srednjim humanim razvojem'.

Na čelu svjetske ljestvice su Norveška, Australija, Švicarska, Nizozemska i SAD. No Hrvatska ima i jedan od najviših koeficijenata dohodovne nejednakosti u srednjoj Europi, pa je zbog toga na korigiranoj ljestvici izgubila dva mjesta i došla na 49. poziciju.

Nažalost, sve ove brojke neće pomoći građanima blokiranih računa (njih 300 tisuća), jednako velikoj brojci nezaposlenih, miljunu umirovljenika koji se pitaju što će jesti sutra, kao i gotovo jednakom broju djece koja rastu u zemlji bez perspektive.

14.10.2014. 15:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh