« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
AFERA BANKOMAT

U HPB-u otkriveni novi sumnjivi krediti veći od 77 milijuna kuna

Protega i društvo već se nalaze u pritvoru, a sada su dodatno osumnjičeni da su jednoj tvrtki odobrili tri velika zajma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

HPB

,

Josip Protega

,

Ivan Sladonja

,

Mario Kirinić

,

afera Bankomat

U nastavku antikorupcijske akcije "Bankomat" policija je otkrila nove slučajeve nezakonitog kreditiranja, pa je trojicu bivših čelnika Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protegu, Marija Kirinića i Ivana Sladonju dodatno osumnjičila da su mimo propisanih pravila i procedure od srpnja 2006. do siječnja 2009. jednoj zagrebačkoj tvrtki odobrili tri zajma veća od 77 milijuna kuna.

Policija je izvijestila da je trojicu već osumnjičenih i pritvorenih bivših čelnika HPB-a na nezakonito kreditiranje, bez osiguranja povrata novca, poticala odgovorna osoba iz neimenovane zagrebačke tvrtke koja je navodno preko računa druge tvrtke iz Zagreba i tvrtke iz Španjolske novac prebacila na privatne račune.

Protiv Protege, Kirinića i Sladone, koji su uhićeni krajem prošle i početkom ove godine, policija je USKOK-u podnijela posebno izvješće kao dopunu kaznene prijave za zloporabe položaja i ovlasti. Neimenovani novoosumnjičenik u slučaju "Bankomat" prijavljen je zbog poticanja na zloporabe, a zajedno s još jednom osobom i zbog pranja novca.

Za ista kaznena djela, na temelju Zakona o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, prijavljene su i dvije zagrebačke tvrtke.

Protega, Kirinić i Sladonja već su osumnjičeni da su od 2005. do 2007. odobrili više od 210 milijuna kuna zajmova koje HPB više ne može naplatiti. U pritvoru su zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Bivše čelnike HPB-a, banke koja je u vlasništvu Hrvatskog mirovinskog fonda, Hrvatskog fonda za privatizaciju te Hrvatskih pošta, sumnjiči se i da su sami sebi za rad u upravi banke isplaćivali nerazmjerno visoke menadžerske bonuse.

Uz njih su osumnjičena i šestorica poduzetnika i njihove tvrtke koje su navodno nezakonito dobile kredite. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 16:31:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh