« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
JOD 131

U Francuskoj otkriveni tajnoviti tragovi radijacije

Izvor i vrijeme nastanka tog otpada "zasad su nepoznati", ali sigurno nisu povezani s nuklearnom nesrećom u Fukushimi, u Japanu

Fotografija vijesti
Više o

radijacija

Zagonetni tragovi joda 131 koji mogu biti posljedica radioaktivnog otpada iz još nepoznate strane zemlje, otkriveni su u atmosferi u Francuskoj, ali nisu opasni za zdravlje, priopćio je u utorak Institut za zaštitu od radijacije i za nuklearnu sigurnost (IRSN).

Izvor i vrijeme nastanka tog otpada što je uzrok onečišćenja jodom 131 - elementa s kratkim vremenom raspada, čija se radioaktivnost upola smanjuje svakih osam dana - "zasad su nepoznati", ali sigurno nisu povezani s nuklearnom nesrećom u Fukushimi, u Japanu, misli IRSN.

Znanstvene mreže informirale su institut da je u nekoliko europskih zemalja otkriven "jod 131, u tragovima u zraku" pa je institut zatražio provedbu ispitivanja radi utvrđivanja eventualne prisutnosti tog radioaktivnog elementa u Francuskoj, tumači institut u priopćenju.

"Prvi rezultati upućuju na prisutnost tragova joda 131 u atmosferi u Francuskoj u koncentraciji koja ne prelazi nekoliko mikrobekerela po prostornom metru, blizu granice koju mogu utvrditi mjerni instrumenti", piše IRSN koji dodaje da ta razina "nije nipošto opasna za zdravlje ljudi".

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je 11. studenog o prisutnosti joda 131 u atmosferi u Češkoj i u drugim europskim zemljama u koncentraciji koja "sigurno nije opasna za zdravlje".

IAEA nije navela o kojim je još zemljama riječ, ali su i neke agencije za nuklearnu sigurnost u susjednim zemljama - Poljskoj, Austriji, Slovačkoj - također otkrile prisutnost tog elementa u zraku, isto u veoma malim količinama.

15.11.2011. 13:49:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh