« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
LOVA

U Eurozoni se troši - karticama

Potrošači u eurozoni više plaćaju karticama nego gotovinom od početka pandemije koronavirusa i planiraju nastaviti s tom praksom, potaknuti boljim uvjetima za elektroničko plaćanje, pokazalo je istraživanje Europske središnje banke (ECB-a).

Keš više nije fora...
Keš više nije fora... (Arhiva)
Više o

eurozona

,

kartice

,

cash

Pandemija je ubrzala postojeći, iako postupni, odmak od gotovine, a sve su popularniji novi načini beskontaktnog plaćanja karticama, telefonima, pa čak i satovima.

Oko 40-posto ispitanika u istraživanju ECB-a izjavilo je da od početka pandemije manje koriste gotovinu, a 87 posto njih namjerava zadržati tu naviku i nakon što pandemija završi.

Kao najčešći razlog promjene navodi olakšano elektroničko plaćanje u maloprodaji, zbog straha od zaraze novčanicama.

Istraživanje je provedeno u posljednja dva tjedna srpnja, na uzorku od 17.779 ljudi u različitim dijelovima eurozone.

Ispitanike iz Španjolske i Portugala najviše brine da bi se virusom mogli zaraziti u doticaju s novčanicama, dok taj rizik najmanje brine one u Estoniji, Austriji i Sloveniji.

ECB je također objavio zasebno istraživanje koje je provedeno prošle godine a pokazuje da je 49 posto ispitanika već tada preferiralo kartice i druge načine bezgotovinskog plaćanja, u odnosu na 43 posto u 2016. godini.

Pristup gotovini u istom je razdoblju otežan. Samo 89 posto anketiranih ocijenilo je gotovinu vrlo ili prilično dostupnom, u usporedbi s 94 posto u istraživanju provedenom tri godine ranije.

Gotovina se ujedno u eurozoni više ne prihvaća univerzalno kao sredstvo plaćanja. Najmanje je prihvaćaju trgovci u Latviji (93 posto), zatim u Estoniji, Belgiji i Finskoj (94 posto) i Francuskoj (95 posto).

03.12.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh