« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
OJAČANI

U Ekvadoru se smiruje situacija nakon pobune

Predsjednik Rafael Correa preuzeo je svoje dužnosti, a za pobunu krivi bivšeg predsjednika Lucia Gutierreza koji je bio svrgnut u prosvjedima

Rafael Correa
Rafael Correa (Wikipedia)
Više o

Raindance

,

Rafael Correa

Određeno smirivanje osjetilo se u petak u Ekvadoru dan nakon policijske pobune koju je predsjednik Rafael Correa nazvao "pokušajem državnog udara" koji je završio smrću osam osoba u sukobima policajaca i vojnika.

Correa, koji je preuzeo svoje dužnosti već u petak ujutro, kazao je u razgovoru za televiziju da ekvadorska demokracija izlazi "ojačana" iz onog što se dogodilo. Prethodno je primio 11 južnoameričkih ministara vanjskih poslova, članova Unije južnoameričkih nacija (UNASUR) pristiglih tijekom popodneva u glavni grad Quito kako bi mu izrazili podršku.

Correa je u četvrtak fizički napadnut i bio blokiran u bolnici nekoliko sati dok ga uz razmjenu vatre s prosvjednicima vojnici nisu spasili. Predsjednik je napustio bolnicu pod zaštitom vojske i postrojbe elitne policije, usred razmjene pucnjave s pobunjenim policajcima koju je televizija prenosila izravno.

Blindirano vozilo u kojem se vozio Correa pogođeno je s "pet metaka", dokaz da su ga pobunjenici željeli eliminirati jer nisu dobili podršku vojske u svojem pokušaju državnog udara. Correa smatra da bi njegova smrt potom bila predstavljena kao nesreća u "razmjeni pucnjave".

U četvrtak ujutro prije tragičnog raspleta policajci su žestoko prosvjedovali pored glavne vojarne u glavnom gradu a drugi su zauzeli Kongres dok je skupina vojnika blokirala pistu međunarodne zračne luke koju se moralo zatvoriti a sve je to dovelo do toga da predsjednik osudi "pokušaj državnog udara".

Po ministarstvu zdravstva, najmanje osam osoba ubijeno je u nasilju koje je obilježilo dan u Quitu i Guayaquilu, a 274 ih je ranjeno. Vlada je odredila trodnevnu nacionalnu žalost.

U ovom su desetljeću do 2007. kada je Correa preuzeo dužnost u prosvjedima svrgnuta tri ekvadorska predsjednika, a u četvrtak se na nekoliko sati činilo da je Correa pred ozbiljnim izazovom njegovoj vlasti. No uz njega je stalo čelništvo vojske a prosvjedi su se nakon razmjene vatre u četvrtak navečer izjalovili.

Correa je za pobunu okrivio bivšeg predsjednika Lucia Gutierreza koji je također bio svrgnut u prosvjedima. Guiterrez niječe bilo kakvu upletenost u prosvjede. Još nije jasno je li bila riječ o organiziranom pokušaju puča, kako tvrde Correa i njegove pristaše, ili je naprosto prosvjed izmaknuo nadzoru. (hina/metro-portal)

02.10.2010. 10:19:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh