« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
MALVERZACIJE

U Americi počelo suđenje Johnu Edwardsu

Edwards, koji je 2004. bio nominiran za potpredsjednika demokratskom kandidatu za Bijelu kuću Johnu Kerryju, krivično se goni zbog kršenja zakona o financiranju kampanja

Fotografija vijesti
Više o

John Edwards

,

demokrati

,

John Kerry

Pred saveznim sudom u Sjevernoj Karolini počelo se suđenje Johnu Edwardsu, nekadašnjem kandidatu za demokratsku nominaciju za američke predsjedničke izbore 2004. i 2008., prenosi Hina.

Edwards (58), koji je 2004. bio nominiran za potpredsjednika demokratskom kandidatu za Bijelu kuću Johnu Kerryju, krivično se goni prema šest točaka optužnice među kojima za zavjeru radi kršenja zakona o financiranje kampanja, malverzacije i lažne izjave s ciljem da sredstva kampanje koristi za zataškavanje ljubavne veze.

Optužbe se odnose na gotovo milijun dolara koji dolaze od dva bogata donatora koje je Edwards koristio za smještaj ljubavnice Rielle Hunter, članice njegove ekipe u kampanji, s kojom je dobio dijete.

Novac je dolazio od bogatog teksaškog odvjetnika Freda Barona, preminula 2008., i Rachel Mellon, danas 101-godišnjakinje, udovice bankara Paula Mellona.

Afera počiva velikim dijelom na svjedočenju Andrewa Younga, bliskog suradnika Johna Edwardsa u to doba, koji je u prvo vrijeme tvrdio da je otac djeteta kako bi potonji mogao nastaviti svoju kampanju protiv Baracka Obame i Hillary Clinton.

Na mjestu svjedoka Andrew Young je govorio o svojem divljenju spram nekadašnje nadolazeće zvijede demokratske stranke, opisujući istodobno kretanje novca.

Ispričao je kako je Rachel Mellon u Johnu Edwardsu vidjela duhovnog nasljednika Johna F. Kennedyja. "Mislila je da može spasiti Ameriku", opisao je Young. "Pitala je: Kako mogu pomoći?".

Odvjetnici nekadašnjeg kandidata tvrde da su doprinosi koje je njihov klijent primio bili darovi osobne prirode bogatih prijatelja kako bi se sakrila njegova izvanbračna veza te da nisu imali nikakve veze s predsjedničkom kampanjom.

John Edwards, koji je morao napustiti politički život nakon što je njegova avantura otkrivena, tvrdi "da nije kršio zakon" te je izjavio da se ne osjeća krivim.

24.04.2012. 09:59:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh