« Svijet
objavljeno prije 16 godina

U Afganistanu uskladištene tisuće tona opijuma

Obavještajne službe šute

Antonio Maria Costa na novinarskoj konferenciji u Kabulu
Antonio Maria Costa na novinarskoj konferenciji u Kabulu (AFP)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

UN

,

Antonio Maria Costa

,

opijum

,

UNODC

Tisuće tona opijuma proizvedene u Afganistanu skladište se u toj zemlji rekao je direktor UN-ove agencije za suzbijanje zloporabe droge Antonio Maria Costa koji poziva NATO da se bori protiv krijumčarenja.

"Postoje goleme uskladištene količine opijuma od više tisuća tona", a godišnja proizvodnja se procjenjuje na 7.700 tona, rekao je Costa, izvršni direktor UN-ove agencije za suzbijanje zloporabe droge i zločina (UNODC) novinarima u Parizu.

"Mobilizirali smo obavještajne službe iz cijeloga svijeta kako bismo doznali što se događa, ali odgovor nismo dobili", dodao je, dan nakon saslušanja u francuskoj Narodnoj skupštini.

Premda je proizvodnja puno veća od potražnje, cijene su pale samo za 20 posto, rekao je Costa koji u napisu za francuski dnevnik Le Monde od petka zaključuje da su "velike količine opijuma, heroina i morfija povučene s tržišta, u čemu su djelimično sudjelovali talibani".

Direktor UNODC-a usto je pozvao NATO da se uključi u borbu protiv droge u Afganistanu, izrazivši žaljenje zbog suzdržanosti "europskih zemalja", ali nije naveo kojih.

Costa je napose pozvao NATO da bombardira laboratorije u kojima se više od 60 posto afganistanskog opijuma prerađuje u heroin i u morfij prije nego se izveze, prema UNODC-u.

NATO k tome treba "prekinuti lanac opskrbe" izvođenjem napada na tržišta, konvoje s drogom, kao i na uvoz kemijskih proizvoda nužnih za preradu opijuma, dodao je. (HINA)

18.09.2008. 20:47:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh