« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ISAF

U Afganistanu se trenutno nalazi 294 hrvatskih vojnika

U deset međunarodnih misija sada sudjeluje 438 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a najviše ih je u Afganistanu, Siriji i na Kosovu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/CROPIX)
Više o

Afganistan

,

hrvatski vojnici

Hrvatska vojska u NATO-ovoj mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF) trenutačno ima 294 vojnika, a iako odlukom Hrvatskog sabora može imati do 300 vojnika, razmatra se i mogućnost slanja još 20 vojnih instruktora u ISAF, doznaje se danas u MORH-u.

Najviše pripadnika HV-a u Afganistanu, 222, smješteno je na sjeveru zemlje, na zapadu (u Hagharanu) ih je 28 te u glavnom gradu Kabulu 44. Većinom se bave vježbom afganistanske vojske, za što stalno dobivaju pohvale, rekao je glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Ivo Josipović u četvrtak je, u povodu prve obljetnice ulaska Hrvatske u NATO, podupro slanje još 20 vojnih instruktora u Afganistan, ocijenivši da će zemlja time ojačati svoj položaj u NATO-u, a pritom se neće pogoršati sigurnost hrvatskih vojnika. Drži da su u slučaju slanja tih instruktora ispunjeni svi kriteriji i da se budućom odlukom, ako je Hrvatski sabor donese, bitno ne mijenja hrvatska politika prema sudjelovanju u misiji u koju je uključeno 45 zemalja.

Američki Pentagon izvijestio je pak kako je namijenio 50 milijuna dolara za opremu i vježbe snaga iz šest manjih europskih zemalja saveznica, iz kojih su vojnici u Afganistanu, uključivo i Hrvatsku, a svakoj treba pripasti nešto više od sedam milijuna dolara. (hina/metro-portal)

02.04.2010. 19:31:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh