« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
REZULTATI IZBORA

U afganistanski parlament ušlo 69 žena

Dužnosnici afganistanskog izbornog povjerenstva objavili su konačne rezultate afganistanskih parlamentarnih izbora održanih 18. rujna koje su narušili brojni slučajevi prevara i nepravilnosti

Fotografija vijesti
Više o

Afganistan

,

parlamentarni izbori

Za 249 mjesta u donjem domu parlamenta, poznatom kao Volesi džirga, kandidiralo se više od 2500 kandidata a među njima je bilo više od 400 žena. Zastupnička mjesta osvojilo je 69 žena, jedna više od ustavom zajamčene kvote za žene.

Politička struktura donjeg doma , međutim, nije jasna jer Afganistan i nema političke organizacije s deklariranim političkim programima. Većina kandidata su nezavisni predstavnici, a neki su predstavnici plemena.

Više od 1,3 milijuna glasova, gotovu četvrtinu ukupnih glasova, izborno je povjerenstvo proglasilo nevažećim. Diskvalificirano je više od dvadeset kandidata proglašenih pobjednicima po preliminarnim rezultatima, među njima i rođak predsjednika Hamida Karzaija. Fazel Ahmad Manawi, predsjednik Neovisnog izbornog povjerenstva je rekao da je zbog nepravilnosti diskvalificirano i 1153 birališta.

Rezultati pokrivaju 33 od 34 provincije a dužnosnici izbornog povjerenstva još nisu sigurni treba li sazvati ponovne izbore u Gazniju. (hina/metro-portal)

24.11.2010. 11:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh