« Televizija
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
PICKBOX

Twin Peaks - evo ga opet na Pickboxu

Seoska idila: ptičica na grani, u daljini obrisi pitome planine, dim iz visokih dimnjaka malog industrijskog postrojenja, uska krivudava cesta bez prometa i ploča s natpisom “Dobro došli u Twin Peaks – broj stanovnika: 51.201”

Pogledajte kultnu seriju na Pickboxu
Pogledajte kultnu seriju na Pickboxu (Pickbox)
Više o

Pickbox

,

Twin Peaks

Gledatelja ništa, a osobito hipnotički idiličan početak, ne može pripremiti za protagoniste i zaplet kultne serije koja će 2016. godine dobiti novu sezonu. Zato i nije čudno što je vijest o snimanju nove sezone, koja će se emitirati 25 godina nakon završetka serije, u televizijskom svijetu izazvala pravu senzaciju o kojoj su izvijestili svi važni tiskani i online mediji.

Twin Peaks, kao i ostala Lyncheva djela, nije lako jednoznačno prepričati ni svrstati pod neki žanr. Pokušaj prepričavanja radnje završio bi kao neki banalan zaplet kojem je u središtu priče ubojstvo gimnazijske ljepotice Laure Palmer u malom miroljubivom gradiću u američkoj provinciji. Tek dolaskom specijalnog agenta FBI-a Dalea Coopera, koji istražuje slučaj, stanovnici gradića u kojem je svatko svakomu dobar susjed pokazuju svoje drugo lice pa se čini da svi vode dvostruki život. Budući da je priča sve prije nego uobičajena, svaki pokušaj karakterizacije, primjerice istog tog agenta Coopera koji najviše razgovara sa svojim diktafonom i gotovo pa opsesivno uživa u crnoj kavi i piti s trešnjama, završio bi previše bizarno.

Kombiniranjem standardne narativne priče te uvođenjem ekscentričnih likova koji vode prizemne, ali istodobno i vrlo neobične dijaloge u scenama koje su karakteristične za film, a ne za TV seriju, i sve to uz melodiju koju ne možete danima izbaciti iz glave, Lynch je prekršio sva tadašnja pravila televizije, ali ujedno serije učinio privlačnima i za filmske zvijezde. Svime time ova se serija istaknula kao drugačija i originalna, čak i danas, više od 20 godina od premijernog prikazivanja.

Prva epizoda emitirana je 8. travnja 1990. godine na američkoj nacionalnoj mreži ABC i odmah je postala jedna od najgledanijih serija u Americi, ali i svugdje u svijetu gdje je prikazivana. Za svoju prvu sezonu Twin Peaks nominiran je u čak 14 kategorija za najprestižniju televizijsku nagradu Emmy, no dobio je samo dvije. Serija je odmah okupila veliku bazu fanova i postala dio pop-kulture koja je obuhvaćala knjige, stripove i videoigre, a 1992. snimljen je i film Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom, koji je svojevrsni uvod i zaključak serije.

Twin Peaks je zauvijek promijenio televizijske serije i otvorio put za sve ono što je slijedilo nakon njega i zato s nestrpljenjem čekamo novih devet epizoda koje se tek snimaju, dok na Pickboxu pratimo seriju koja je uvela filmske standarde na male ekrane.

Uloge:

Kyle MacLachlan (Agent Dale Cooper)

Michael Ontkean (Sheriff Harry S. Truman)

Joan Chen (Jocelyn Packard)

Dana Ashbrook (Bobby Briggs)

Piper Laurie (Katherine Martell)

Lara Flynn Boyle (Donna Hayward)

Ray Wise (Leland Palmer)

Richard Beymer (Benjamin Horne)

Sherilyn Fenn (Audrey Horne)

Peggy Lipton (Norma Jennings)

James Marshall (James Hurley)

Everett McGill (Big Ed Hurley)

Jack Nance (Pete Martell)

Kimmy Robertson (Lucy Moran)

JESTE LI ZNALI?

Twin Peaks prikazivao se u bivšem SSSR-u i, kao svugdje u svijetu, bio je iznimno popularan. Jedan od velikih fanova serije bio je i Mihael Gorbačov, tadašnji predsjednik SSSR-a koji nije mogao izdržati neizvjesnost serije pa je zamolio Georgea H. W. Busha (starijeg Busha, tadašnjeg predsjednika SAD-a) da mu otkrije tko je ubio Lauru Palmer. Bush stariji povukao je svoje veze u Hollywoodu ne bi li saznao tko je ubio Lauru Palmer, tako da je ovo vrlo važno „političko" pitanje došlo i do samog Davida Lyncha, ali on nikomu, pa čak ni predsjedniku SAD-a, nije želio otkriti završetak serije.

21.11.2014. 12:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh