« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
I DALJE...

Tweet od 20 milijuna dolara

Prvo je najavio privatizaciju Tesle, pa je tu najavu povukao, a zatim su uslijedile tužbe. Elon Musk je digao veliku prašinu jednim svojim tweetom koji će njega i samu kompaniju koštati više desetina milijuna dolara

Problemi za Muska
Problemi za Muska (Arhiva)
Više o

Elon Musk

,

Tesla

Twitter - platforma za samopredstavu i dizanje prašine. To izgleda ne važi samo za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, već i za  multimilijardera Elona Muska. Osnivač i vlasnik proizvođača elektro-automobila Tesla svojim akcijama na socijalnim mrežama i blago rečeno "čudnim" istupima u medijima sve više ljuti investitore. Tako je početkom rujna u jednom televizijskom intervjuu uživo pušio džoint. To je nekim njegovim sljedbenicima možda bilo cool i smiješno, ali razloga za smijeh poslovni partneri koji su uložili svoje novce u Teslu nisu imali. Jer, nakon tog dubioznog nastupa je vrijednost Teslinih dionica na burzi opala.

Milijunske kazne i gubitak utjecaja u kompaniji

To je bio drugi Muskov gaf u samo nekoliko dana. Naime, početkom kolovoza je njegov tweet o tome kako razmišlja o povlačenju Tesle s burze i privatiziranju kompanije, jer ima "dovoljno kapitala", dobrano digao prašinu.

Da bi zatim sredinom kolovoza povukao svoju najavu - ovaj put na blogu Teslinog internetskog nastupa - navodeći kako je ostanak poduzeća na burzi ipak "bolji put za Teslu". Ne samo da je to na noge diglo investitore koji su pokrenuli tužbe zbog sumnje u manipulaciju tržišta, već se u cijelu priču nedavno uključila i Komisija za vrijednosnice i burzu SAD-a, skraćeno SEC - Securities and Exchange Commission, koja je također podigla tužbu protiv Muska, jer mu se na teret stavlja da je "zavarao" ulagače. SEC je u toj tužbi naveo kako zahtijeva da se Musku čak zabrani da ubuduće vodi bilo kakvo poduzeće na burzi. I to se, naravno, odrazilo na Tesline dionice koje su opale za više od deset posto zbog tih turbulencija koje je sam Musk izazvao.

A sada je uslijedilo ublažavanje tog čitavog cirkusa. Kako je SEC priopćio, u sporu je došlo do dogovora sa šefom Tesle koji će poduzeće, a i njega samog skupo koštati. Kompanija i Musk će morati platiti po 20 milijuna dolara kazne. Osim toga, Musk više neće moći ostati na funkciji predsjedatelja Nadzornog odbora Tesle, već će se morati zadovoljiti samo funkcijom direktora poduzeća, kako bi i dalje mogao upravljati svakodnevnim poslovanjem tog automobilskog proizvođača. Te mjere bi trebale važiti u naredne tri godine. Za to vrijeme bi se na čelo Nadzornog odbora Tesle trebao postaviti "neovisan predsjedatelj". A tih 40 milijuna dolara bi trebali služiti za isplatu štete koja je tim svim turbulencijama nastala investitorima.

Kontrola Muskove komunikacije

Međutim, tu cijeloj priči nije kraj. Upravo zbog Muskovih nepromišljenih istupa u medijima i na socijalnim mrežama, SEC je odlučio da Tesla mora imenovati dva "neovisna menadžera" koji bi trebali "uspostaviti dodatne kontrole, kako bi se upravljalo Muskovom komunikacijom".

Tako, dakle, izgledaju kazne za nepromišljene tweetove u gospodarstvu u Sjedinjenim Američkim Državama. A što je s nepromišljenim tweetovima iz Bijele Kuće? Tu temu ostavljamo za neku drugu turbulentnu priču.

Piše: Marina Martinović/DW
03.10.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh