« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
SVETO DRVO

Tvrtka Gibson optužena za nestanak prašuma zbog proizvodnje gitara

Gitare se rade od ružinog drveta iz Indije i Brazila, a federalni agenti tvrde da su čelnici tvrtke prekršili prava zaštite okoliša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

ekologija

,

Robert Plant

,

gibson gitara

,

RUŽINO DRVO

,

brazilske prašume

Gibsonove gitare godinama su uz Fenderove bile najpoželjnije rockerima željnima slave, a i onima slavnima. Na Gibsonu su svirali Robert Plant iz Led Zeppelina, Jeff Beck, Chuck Berry, George Benson, Eric Clapton, Bob Dylan, George Harrison, Bob Marley i mnogi drugi.

Tvrtku je još davne 1980. osnovao Orville Gibson u Nashvilleu u američkoj saveznoj državi Tennessee. Međutim, ova se slavna gitara i slavna tvrtka našla u središtu medijskih natpisa zbog ne baš ugodnih razloga - optužena je za ekocid. Tako su federalni istražitelji su još u kolovozu provjerili Gibsonove radionice u Nashwillu i Memphisu, gdje su zaplijenili pošiljke ružinog drveta iz Indije i Brazila. 

Agenti sumnjaju da su u tvrtci Gibson prekršili takozvani Lacey Act, zakon o zaštiti okoliša kojima je uređen zakon o uvezenoj i izvezenoj robi.

Suočavajući se s federalnom istragom, šef Gibonsa Henry Juskiewicz, pridružio se pokretu Tea Party i na njihovim mitinzima apelovirao na podršku za čuvenu firmu gitara. 

"Ja se i zalažem za društvenu odgovornost prema resursima i sretan sam da se vlada brine o tome, ali postoji razlika između intervencije i prekoračenja", rekao je Juskiewicz, prenosi BBC. 

Brazisko ružino drvo "dalbergia nigra",  na službenoj je listi ugroženih vrsta. Većina gitarista se slaže da je to drvo "najsvetije" za gitare.

15.10.2011. 14:03:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh