« Film
objavljeno prije 1 dan i 23 sata
FILMOVI

Tuškanac u gostima - Wong Kar-wai

Tijekom srpnja u KIC-u pogledajte pet remek-djela o zasljepljujućoj moći erotike, raznolikim seksualnim sklonostima i vibrantnoj energiji Hong Konga

Veliki majstor
Veliki majstor (Arhiva)
Više o

Wong Kar-Wai

,

Tuškanac u gostima

Tuškanac u gostima tijekom srpnja, u Kulturno informativnom centru KIC, nastavlja prikazivati filmove majstora suvremene kinematografije - hongkonškog redatelja i scenarista Wong Kar-waija.

Ciklus Portreti: Wong Kar-wai donosi pet remek-djela koja se odlikuju nekonvencionalnim i lirsko-melankoličnim narativima te bogatim kolorima koji upotpunjuju nezaboravne pejzaže urbanog Hong Konga. Istražujući složenost ljudskih emocija i prolaznost vremena, ova djela pozivaju na introspekciju i uranjanje u svijet burnih emocija poput ljubavi, gubitka i čežnje.

Ciklus nastavlja u petak, 05. srpnja u 21 sat, romantičnom dramom Sretni zajedno (1997) koja je Kar-waiju donijela nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Cannesu. Radnja prati turbulentan ljubavni odnos između dvojice mladih muškaraca koji u potrazi za boljim životom sele u Argentinu gdje se jedan zaposli kao vratar tango bara, a drugi se počne prostituirati.

Raspoloženi za ljubav (2000) najslavnije je Kar-waijevo ostvarenje, a tematizira nedefiniran odnos dvoje protagonista te međusobno nevjerstvo njihovih supružnika. Film preslikava duh vremena u kojem se Hong Kong nalazio 60-ih godina, a Sofia Coppola njegov je utjecaj smatrala ključnim za nastanak njezina kultnog filma Izgubljeni u prijevodu.

Nagrađen Europskom filmskom nagradom za najbolji neeuropski film, strastveni 2046 (2004) prati uspješnog pisca koji se vraća u Hong Kong kako bi dovršio svoj SF roman. On odlazi u motel u čijoj je sobi 2046 proživio dragocjene ljubavne trenutke te započne seriju romantičnih odnosa s četiri različite žene paralelno pokušavajući zaboraviti svoju ljubavnu prošlost.

Omnibus drama Eros (2004) projekt je posvećen legendarnom Michelangelu Antonioniju te njegov posljednji film koji je u dobi od preko 90 godina snimio s Wong Kar-Waijem i Stevenom Soderberghom. Film se sastoji od tri priče: Ruka se bavi suptilnom erotskom napetošću između prostitutke i krojačkog naučnika, Ekvilibrium prati erotsku imaginaciju muškarca kroz snove o goloj ženi, dok Opasna nit stvari govori o dosadom ugroženom odnosu ljubavnog para u čiji se seksualni život uključuje privlačna djevojka.

Posljednji film iz ciklusa, Veliki majstor (2013), bio je hongkonški kandidat za Oscara te je potvrdio 12 od čak 14 nominacija za Hongkonšku filmsku nagradu. Radnja filma prati velikog majstora wing chuna, južnokineske verzije kung fua, koji je vodio miran život sve do dolaska borilačkog velemajstora iz sjeverne Kine čija lijepa kći nema dobro mišljenje o borilačkim majstorima s juga...

-----------

Raspored svih projekcija dostupan je OVDJE. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni KIC-a sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

01.07.2024. 14:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh