« Film
objavljeno prije 5 dana i 12 sati
FILMOVI

Tuškanac u gostima prikazuje filmove koji buntom reagiraju na konvencionalnost

Uz Kratki utorak posvećen apsurdu, krimi-drama Wanda govori o ženi koja krši sve moralne i društvene norme

Wanda
Wanda (Arhiva)
Više o

Tuškanac u gostima

Zadnji tjedan u lipnju Tuškanac u gostima obilježit će novim izdanjem Kratkog utorka, ovog puta posvećenog elementima bizarnosti u kinematografiji, dok je u sklopu programa Moj jedini film moguće pogledati krimi-dramu Wanda, jedino dugometražno redateljsko ostvarenje Barbare Loden poznato po snažnom zagovoru ženske neovisnosti.

Podnaslovljen kao Off-Beat Cinema: Polumaraton kontraintuitivne logike, Kratki utorak 25. lipnja u 21 sat, u Kulturno informativnom centru (KIC), priređuje svojevrsni karneval apsurda! Riječ je o pet kratkometražnih filmova koji prkose konvencionalnim filmskim obrascima slijedeći misao čuvenog japanskog redatelja Seijuna Suzukija: Pravim filmove koji nemaju smisla i ne prave novac.

Od skromno izvedenog leta skrivenog od očiju javnosti (Oni dolaze bez srama - što se dogodilo Magdaleni Jung?, 1983), preko morbidnog synth mjuzikla s elementima kanibalizma (Moguće u Michiganu, 1983), istrage o seoskom konzerviranju hrane za zimu (Mještanin, 1984) i kozmičkih demona koji kreću u pohod ubijanja (Zora zlog milenija, 1988) pa sve do pastiša u maniri sovjetskog formalizma i avangarde (Nadmudri pogađača, 2020), program postavlja niz društveno-političkih i filozofskih pitanja, a virtualnim putem otvorit će ga John Waters.

Inspirirana novinskim tekstom o ženi koja je sudjelovala u pljački banke, krimi-drama Wanda (1970) na rasporedu je 26. lipnja u 21 sat, a prikazuje se u MM Centru. Radnja prati tvorničku djelatnicu koja se odluči razvesti i odreći skrbništva nad djecom, nakon čega dobiva otkaz i bježi s muškarcem s kojim je provela jednu noć. Iznenada ostavljena i pokradena, ubrzo upoznaje kriminalca koji je vodi u bijeg pred policijom...

Intrigantno ostvarenje koje tehnikom cinéma véritéa prikazuje život pripadnice radničke klase upečatljivim čini i gluma same redateljice i scenaristice Barbare Loden, znane po sporednim ulogama u Divljoj rijeci i Sjaju u travi bivšeg supruga Elije Kazana te nastupu u hvaljenoj TV-seriji Goli grad.

Djelomice nadahnuta autoričinom autobiografijom, Wanda je ovjenčana nagradom Pasinetti za najbolji strani film 1970. godine, a s pohvalama je dočekana i u feminističkim krugovima jer zagovara pravo žene na slobodan izbor, neovisno radi li se o konvencionalnom ili nekonvencionalnom životnom putu.

-----------

Raspored svih projekcija dostupan je OVDJE. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina domaćina sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

22.06.2024. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh