« Film
objavljeno prije 3 mjeseca i 6 dana
KINO

Tuškanac u gostima donosi filmsku retrospektivu Williama Friedkina

Retrospektivu će večeras (20h) u kinu Forum otvoriti adaptacija najpoznatije drame nobelovca Harolda Pintera Rođendanska zabava (1968)

In memoriam: William Friedkin
In memoriam: William Friedkin (Arhiva)
Više o

Tuškanac u gostima

,

William Friedkin

U znak sjećanja na lik i djelo jednog od prvaka Novog Hollywooda 1970-ih, gostujući program kina Tuškanac otvara filmsku retrospektivu In memoriam: William Friedkin. Opremljen izborom respektabilnih ostvarenja fokusiranih na turobno lice svijeta i čovjekova unutarnja previranja, ciklus će se krajem siječnja i tijekom prve polovice veljače odražavati u kinu Forum.

Retrospektivu će 22. siječnja u 20 sati otvoriti adaptacija najpoznatije drame nobelovca Harolda Pintera Rođendanska zabava (1968), koju je sam Friedkin opisao kao prvi film koji je stvarno želio napraviti, koji je razumio i za koji je osjećao strast.

Zatim je na rasporedu (23. 01.) poznata triler drama Francuska veza (1971) koja naturalistički predočava kontekst akcije prekida prekooceanske narko-rute kojom je droga transportirana krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Od osam nominacija za Oscara, film je 1972. ovjenčan s pet pozlaćenih Akademijinih statua, uključujući one za najbolji film, režiju i glavnu mušku ulogu (Gene Hackman), te nagrađen s tri Zlatna globusa.

Drugo antologijsko ostvarenje slijedi već 25. siječnja, a riječ je o hororu Egzorcist (1973), provokativnoj adaptaciji istoimenog romana Williama Petera Blattyja koja se može interpretirati u ključu buđenja seksualnosti kod djevojčice na početku puberteta. Od deset nominacija za Oscara, film je 1974. ovjenčan onima za najuspjeliji scenarij i najbolji zvuk te je iste godine nagrađen Zlatnim globusom za najbolji film, redatelja, scenarij i sporednu glumicu Lindu Blair.

Izrazito realistički i dokumentarističkim pristupom prožet Čarobnjak (1977) često je opisivan kao remake Nadnice za strah Henrija-Georgesa Clouzota, a donosi priču (29. 01.) o četvorici muškaraca u Južnoj Americi koji prevoze dinamit kroz džunglu pri čemu saznajemo da su ih njihove kriminalne aktivnosti dovele do zida.

Temeljena na stvarnoj pljački središta kompanije Brink u Bostonu 1950. godine i na knjizi koju je o tom slučaju napisao Noel Behnrimi, krimi komedija Brinkov posao (1978) predvođena je prestižnim karakternim glumcima Peterom Falkom i Peterom Boyleom, a na rasporedu je 30. siječnja.

Jedan od najkontroverznijih filmova u Friedkinovom opusu svakako je krimi triler Noćno kruženje (1980). Radnja (31. 01.) obrađuje slučaj misterioznih ubojstava homoseksualaca s newyorške sadomazohističke scene potkraj 70-ih godina, a Al Pacino u ulozi je prikrivenog agenta koji se pretvara da je homoseksualac želeći ući u trag ubojici.

Živjeti i umrijeti u Los Angelesu (1985) intenzivnim je erotizmom prožet krimi triler (05. 02.) o krivotvorenju novca te je poznat i po karizmatičnom zločinačkom paru u izvedbama Willema Dafoea i Debre Feuer. Film je ustvari adaptacija istoimenog romana Geralda Petievicha koji je Friedkina impresionirao prikazom posla tajnih agenata kao nečeg nadrealnog.

Reklamiran kao prvi Friedkinov horor nakon Egzorcista, Čuvar (1990) je nastao prema motivima romana Dadilja Dana Greenburga. Djelo je na programu 06. veljače, a ističe se elementima druidske kulture, stoga dadilja za drevno drvo otima i žrtvuje bebe dovodeći u opasnost dijete mladog bračnog para.

Blue Chips (1994) jedini je Friedkinov uradak sportske tematike (08. 02.), a nastao je prema scenariju specijalista za sportske teme Rona Sheltona. Film prati trenera sveučilišne košarkaške momčadi koji mitom nastoji u tim privući talentirane igrače, a među stvarnim košarkašima najveće uloge dobili su Shaquille O'Neil i Penny Hardaway, dok se u jednoj sceni pojavljuje i Larry Bird - legenda u povijesti NBA.

Friedkinu najdraži vlastiti film Ljubavna ucjena (1995) projekciju će imati 12. veljače. Radi se o erotskom trileru čija radnja istražuje hladnokrvno ubojstvo uglednog milijunaša. Presudan trag za daljnju istragu svjedočenje je jedne od njegovih seksualnih djelatnica koja priznaje da je najželjenija prostitutka među njima, koju tumači fatalna Linda Fiorentino, znana samo po nadimku Jade...

Ciklus umjetnika čiji rad živopisno odražava njegovo stajalište da su upečatljiva slika i zvuk preduvjeti za dobru priču, 13. veljače zaključit će Dvanaest gnjevnih ljudi (1997) koji je Friedkinov jednokratan izlet u televizijsko okruženje nastao prema scenariju Reginalda Rosea. Djelo prati dvanaest porotnika koji trebaju odlučiti je li maloljetni tinejdžer iz velegradskog slama optužen za ubojstvo svog oca kriv ili nevin, a potvrđuje Friedkinovu sklonost ka ekstremima i kontroverzama u oslikavanju unutarnjih sukoba nastranih ili samo neshvaćenih duša o čijim ilegalnim životnim prečacima sude gledatelji.

-----------

Raspored projekcija dostupan je OVDJE, a ulaznice za sve projekcije moguće je kupiti na blagajni kina Forum sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

22.01.2024. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh