« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci

Turskom premijeru prijeti petogodišnja zabrana rada

Erdogan i predsjednik Turske Gul na udaru sekularne elite

Ustavni sud razmatra zahtjev za zabranom rada vladajućeg AK-a
Ustavni sud razmatra zahtjev za zabranom rada vladajućeg AK-a (Reuters)
Više o

Turska

,

Erdogan

,

Gul

Turski ustavni sud pristao je razmotriti zahtjeve za zabranom daljnjeg rada vladajuće stranke Pravde i razvoja (AK) zbog islamističkih aktivnosti te zabranu bavljenja politikom za premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Odluka ustavnog suda predstavlja eskalaciju dugotrajnog prijepora između vladajuće stranke AK koja ima islamističke korijene i moćne sekularne elite koja optužuje AK da sekularnu Tursku želi reformirati u teokraciju iranskog tipa.

Stranka AK, koja je vladala tijekom razdoblja snažnog gospodarskog rasta i provedbe demokratskih političkih reformi otkako je 2002. uvjerljivo osvojila vlast, poriče optužbe da ima islamističke namjere i kaže da je tužba napad na tursku demokraciju.

PostupakEuropska unija je ranije priopćila da bi pokušaj ukidanja vladajuće stranke Pravde i razvoja (AK) mogao ugroziti pregovore. Sudski postupak protiv AK-a mogao bi potrajati mjesecima. 

U zahtjevu što ga je pripremio glavni tužitelj turskog prizivnog suda, traži se da se sedamdeset i jednom članu stranke AK, među kojima i premijeru Erdoganu i predsjedniku Abdullahu Gulu, zabrani bavljenje politikom na pet godina. Nakon dugog zasjedanja, 11 sudaca ustavnog suda rijetkom je  jednoglasnom odlukom odlučilo prihvatiti razmatranje zahtjeva za sudskim postupkom protiv AK-a, Erdogana i više desetaka drugih političara.

Zamjenik predsjednika suda Osman Paksut u kratkoj je izjavi za televiziju rekao da je sedmero od 11 sudaca glasovalo za razmatranje zabrane bavljenja politikom i za predsjednika Gula, što je dovoljno da se i on obuhvati istragom.

Osmero od 11 sudaca ustavnog suda imenovao je Gulov prethodnik Ahmet Necdet Sezer koji je oštar sekularistički protivnik AK-a. - Opći je osjećaj da idemo prema raspuštanju stranke AK, što znači kaotično političko i gospodarsko stanje - rekao je istaknuti turski komentator Mehmet Ali Birand. (HINA) 

01.04.2008. 03:50:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh