« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
DEMOKRACIJA

Tunižani u povijesnim izborima biraju ustavotvornu skupštinu

"Oka nisam sklopio cijelu noć, toliko sam sretan što prvi put u životu sudjelujem na slobodnim izborima", rekao je jedan Tunižanin

Fotografija vijesti
Više o

izbori

,

ustav

,

Tunis

,

skupština

Tunišani su u nedjelju pozvani da slobodno glasuju za ustavotvornu skupštinu, na povijesnim izborima na kojima najviše izgleda ima islamistička stranka Enahda (arapski "preporod"), , devet mjeseci nakon narodne bune kojom je s vlasti svrgnut predsjednik Ben Ali, javlja Hina.

Više od 7 milijuna birača pozvano je da izabere 217 članova ustavotvorne skupštine koja će izraditi novi ustav i imenovati privremenu vladu do raspisivanja općih izbora. Birači moraju izabrati između 11.686 kandidata na 1.517 lista na kojima je zastupljeno 80 stranaka i 40 posto "nezavisnih". Premda je paritet obvezan, tek 7 posto žena predvodi izborne liste.

Velika nepoznanica ovih izbora je odaziv birača, s obzirom na velik broj kandidata u izmijenjenom političkom krajoliku na izborima na kojima se, po prvi put, rezultati ne znaju unaprijed.

"Oka nisam sklopio cijelu noć, toliko sam sretan što prvi put u životu sudjelujem na slobodnim izborima", rekao je Husin Hlifi (62) koji je već u 6.00 sati bio na biračkom mjestu u središtu Tunisa čekajući početak glasovanja.

Sigurnost izbora jamčit će 40.000 redarstvenika, a nadzirat će ih 13.000 domaćih i više od 600 međunarodnih promatrača. Birališta će se zatvoriti u 19.00 sati.

23.10.2011. 10:07:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh